Experts universiteiten vragen meer middelen voor CVS-onderzoek

© Reuters

Experten van vijf Belgische universiteiten vragen de ministers van Volksgezondheid en van Wetenschap en Innovatie meer middelen vrij te maken voor onderzoen naar het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS).

Experts van vijf universiteiten – VUB, KU Leuven, UGent, UAntwerpen en UCL – vragen in een open brief aan de ministers van Volksgezondheid en van Wetenschap en Innovatie meer middelen voor multidisciplinair onderzoek naar het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Ze pleiten met name voor de installatie van CVS-leerstoelen aan universiteiten.

In de open brief wijzen ze erop dat CVS momenteel nog een erg onderschatte en te weinig bestudeerde aandoening is. Naar schatting treft CVS 0,5 tot 2,5 procent van de bevolking. De aandoening gaat bovendien gepaard met een zeer hoge medische, economische en sociale kostprijs.

De psychologische last die gepaard gaat met CVS behoort tot de hoogste van alle psychologische en medische aandoeningen. Het behandelaanbod voor CVS is momenteel echter ondermaats en gefragmenteerd, waardoor heel wat patiënten het gevoel hebben in de kou te blijven staan.

Over taalgrens heen

De experts hernemen daarom een voorstel dat tijdens een parlementaire hoorzitting begin 2014 op bijval kon rekenen van verschillende politieke fracties om aan de universiteiten een of meerdere leerstoelen CVS te installeren. Hier zou multidisciplinair onderzoek kunnen verricht worden om innovatieve behandelmethodes mogelijk te maken voor CVS. De experts vragen in de open brief hier eindelijk werk van te maken.

Het voorstel geniet niet alleen de steun van verschillende universiteiten en behandelcentra, maar ook van diverse betrokken academische disciplines over de taalgrens heen. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content