Excuus of realiteit? 5 bizarre allergieën

Allergie © Istock

Klassieke allergenen zoals pollen, huisstofmijt of voedsel zoals pinda’s of schaaldieren zijn maar al te bekend, maar eigenlijk kun je voor zowat alles allergisch zijn.

Allergie is een reactie van het immuunsysteem op stoffen van buitenaf waarop het lichaam normaal gesproken niet heftig behoort te reageren, de zogenaamde allergenen. Ongeveer een kwart van de Belgische bevolking heeft er last van. Klassieke allergenen zoals pollen, huisstofmijt of voedsel zoals pinda’s of schaaldieren zijn maar al te bekend, maar eigenlijk kun je voor zowat alles allergisch zijn.

1. Water

We hebben allemaal water nodig om te overleven. Ons lichaam bestaat zelfs voor 60 % uit water. Toch kun je er allergisch voor zijn. Douchen, zwemmen, zweten, in de regen lopen, zelfs huilen veroorzaken dan pijnlijke rode vlekken, jeuk en striemen. Meestal verdwijnen de symptomen spontaan na 15 tot 30 minuten, maar in ernstige gevallen begint de keel al te zwellen na het drinken van water. Hoe de allergie veroorzaakt wordt, is nog niet bekend.

2. Aanrakingen

Dermografisme, of allergie voor aanrakingen, is een vorm van contactallergie die zich uit als urticaria (netelroos). Ongeveer 4 % van de bevolking is er gevoelig voor. Zelfs de lichtste aanraking door mensen, de druk van kledij of van de handdoek na een douche kan een allergische reactie, zoals jeuk, rode vlekken en het opzwellen van de huid, uitlokken.

3. Seks

Vrouwen kunnen allergisch zijn voor het zaad van de man. Symptomen zijn een brandend gevoel in de vagina, jeuk en huiduitslag, waardoor de allergie vaak ten onrechte verward wordt met een seksueel overdraagbare aandoening. De oorzaak wordt druk onderzocht. Het vermoeden bestaat dat het allergeen zich in prostaatvocht bevindt. De beste oplossing is een condoom gebruiken of, als je zwanger wenst te worden, kunstmatige inseminatie.

4. Gsm-toestellen

Een allergie voor gsm-toestellen, die zich voordoet als jeuk, rode puistjes en blaren (eczeem) op oor en kaak, kwam vaak voor. Maar sinds Europa het gebruik van nikkel aan banden legde, behoort dat tot het verleden. Nikkel kan wel nog aanwezig zijn in knoppen, lcd-schermkaders en hoofdsetjes van gsm’s. Ook in goedkope sieraden en kledingaccessoires zoals riemen, knopen en dergelijke is de aanwezigheid van nikkel in Europa sterk gereduceerd. Toch veroorzaken zulke voorwerpen nog vaak huidallergie, want dikwijls worden ze ingevoerd uit niet-Europese landen en ook niet gecontroleerd.

5. Sporten

Misschien een perfect excuus voor iemand die graag in zijn luie zetel zit, maar het bestaat wel degelijk. Sinds de jaren ’70 werd een allergie voor sport meer dan 1000 keer gemeld in de wetenschappelijke literatuur. Bij milde vormen veroorzaakt de inspanning enkel netelroos, maar in ernstige gevallen geeft ze aanleiding tot anafylaxie, waarbij de bloeddruk plots zakt en ademhalingsmoeilijkheden ontstaan. Artsen geloven dat de allergie eerder te maken heeft met het eten van bepaald voedsel of het innemen van bepaalde medicatie voor het sporten. (Bodytalk/Sven Deferme)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content