Euthanasie bij dementie komt stap dichterbij

Er is dringende nood aan een structurele financiering voor de begeleiding en opvang van mensen met dementie en hun mantelzorgers. © getty

CD&V is bereid om het debat over euthanasie bij dementerenden aan te gaan. Dat zegt de partij naar aanleiding van een oproep van de Vlaamse liberalen. “Maar het is meer dan zomaar een zinnetje toevoegen”, zegt Els Van Hoof (CD&V) dinsdag in De Morgen.

De Belgische wet maakt euthanasie alleen mogelijk als een persoon daar volledig bewust en wilsbekwaam om kan vragen. Iemand met dementie moet dus goed op tijd beslissen en wanneer dementerenden kiezen voor euthanasie gaat dat vaak gepaard met een politieke discussie over de uitbreiding van de euthanasiewet. Op zich bestaat er in de Vivaldi-regering een draagvlak voor zo’n uitbreiding. Maar tijdens de regeringsgesprekken eiste CD&V als meest conservatieve coalitiepartij een vetorecht in ethische dossiers. Als iemand de abortus- of euthanasieregels wil aanpassen, moet daarover dus eerst unanimiteit worden gevonden in de regering.

Sindsdien beweegt er nog maar weinig. Robby De Caluwé, Katja Gabriëls en Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) hopen nu, onder meer gesteund door Vooruit, de tekortkomingen in de wet weg te werken. Daarbij richten ze zich op alle hersenaandoeningen die ertoe kunnen leiden dat mensen het bewustzijn verliezen, zoals ook hersenkankers of beroertes. Als patiënten op voorhand een wilsverklaring hebben ondertekend waarin ze verklaren euthanasie te vragen als ze wilsonbekwaam worden, moet dat mogelijk zijn.

Bij CD&V-voorzitter Joachim Coens valt nu te horen dat zijn partij daarover wil praten. De regering moet wel eerst een wetenschappelijk comité aanstellen dat inhoudelijke aanbevelingen op tafel legt voor een verbetering van de wetgeving. ‘Niet om de discussie tegen te houden, maar om nuance aan te brengen. Want het is meer dan zomaar een zinnetje toevoegen’, zegt Kamerlid Els Van Hoof. ‘Binnen een jaar kunnen die adviezen op tafel liggen.’ Bij voortrekkers van de uitbreiding stoot de aanpak op scepsis. ‘Het lijkt me eerder een vertragingsmanoeuvre dan wat anders’, zegt professor Wim Distelmans (VUB).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content