Europese mannen niet gezond

Uit een rapport van de Europese Commissie blijkt dat mannen uit de Europese Unie gemiddeld ongezonder leven dan vrouwen.

De Europese Commissie liet de gezondheid van mannen uit de hele Europese Unie onder de loep nemen en publiceert de resultaten vandaag in een lijvig rapport. Daaruit blijkt dat mannen gemiddeld ongezonder leven dan vrouwen en nog heel wat winst kunnen halen uit preventie.

Met dit rapport wil de Europese Commissie gezondheidswerkers en politici aanmoedigen en ondersteunen om gerichter actie te voeren ten einde de gezondheid terug naar de man te brengen. Want die kan een stuk beter.

Dat de levensverwachting van mannen een stuk lager ligt dan van vrouwen, heeft niet alleen met biologie, maar ook met levensstijl te maken, zo blijkt. De kloof in levensverwachting is het grootst in Letland (11,3 jaar) en het kleinst in Ijsland (3,3 jaar). In België bedraagt het verschil gemiddeld 3,5 jaar. De levensverwachting wordt in hoge mate beïnvloedt door socio-economische factoren en kan binnen een lidstaat sterk schommelen. Overal in de EU beperkt armoede de levensduur.

Riskanter leven

Mannen – vooral in Oost-Europa – roken nog steeds meer dan vrouwen en in de hele EU consumeren mannen beduidend meer alcohol. Binge-drinking (in één keer grote hoeveelheden alcohol verzetten) blijkt typisch mannelijk. Als gevolg daarvan worden mannen veel vaker door leverziekten geveld.

Risicogedrag manifesteert zich ook op andere vlakken: op de weg bijvoorbeeld. In vergelijking met vrouwen zijn veel meer mannen – vooral de jonge generatie – slachtoffer van verkeersongevallen. Ze komen ook vaker dan vrouwen om door geweld.

Riskant seksueel gedrag zorgt dan weer voor dubbel zoveel HIV-besmettingen bij mannen in vergelijking met vrouwen. In Europa is 3 van de 4 patiënten met aids een man.

Onderrapportering

Mannen eten doorgaans ongezonder dan vrouwen. Ze kampen in grote getale met overgewicht, obesitas en als gevolg daarvan met chronische ziekten als metaboolsyndroom en diabetes type 2. Niet dat ze daar meteen van wakker liggen.

Mannen zijn namelijk minder met hun gezondheid bezig en doen veel minder een beroep op de gezondheidszorg. De onderzoekers vermoeden dat depressie en andere mentale stoornissen op die manier ondergerapporteerd worden bij mannen.

Vooruitzichten

Er is dus werk aan de winkel, besluit het rapport. Zeker in het licht van de demografische veranderingen die op ons afkomen. Afgaande op de berekeningen van de Europese Commissie zal de werkende mannelijke bevolking tegen 2060 bijna 24 miljoen mannen minder tellen. Terwijl de groep ouder dan 65 jaar in dezelfde tijdsspanne zal uitbreiden met zo’n 32 miljoen.

Marleen Finoulst

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content