EMA keurt ook Pfizer-vaccin dat aangepast is aan huidige omikronsubvarianten goed

. © AFP

Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA heeft maandag het licht op groen gezet voor het coronavaccin van Pfizer en BioNTech dat aangepast is aan de omikronsubvarianten BA.4 en BA.5. Die zijn momenteel verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de infecties.

Voor de beslissing heeft het EMA zich gebaseerd op de gegevens met betrekking tot het aangepaste coronavaccin aan de BA.1-omikronsubvariant. De geneesmiddelenwaakhond is namelijk van mening dat de vaccins nauw aan elkaar verwant zijn. Het enige verschil is dat dit bivalent vaccin zich richt op meer recente omikronsubvarianten.

Het aangepaste vaccin mag toegediend worden aan iedereen vanaf de leeftijd van twaalf jaar, die minstens een basisvaccinatieschema achter de rug heeft. Het aangepaste omikronvaccin kreeg eerder al in de Verenigde Staten groen licht.

Begin september keurde het EMA ook vaccins van Pfizer en Moderna die aangepast waren aan de BA.1-omikronsubvariant goed. De Europese Commissie moet de markttoelating wel nog formeel goedkeuren, maar dat is slechts een formaliteit.

Partner Content