Eerste naar Europa overgebrachte ebolapatiënt overleden

© AFP

De Spaanse geestelijke die met het ebolavirus was besmet en naar zijn land gerepatrieerd is in het ziekenhuis van de Spaanse hoofdstad overleden, zo hebben de Madrileense gezondheidsautoriteiten bekendgemaakt.

De 75-jarige missionaris Miguel Pajares werd donderdag vanuit het West-Afrikaanse land Liberia naar Spanje teruggevlogen na de ziekte te hebben opgelopen toen hij in Liberia voor een ngo werkte. Ook de non Juliana Bohi werd gerepatrieerd. Pajares en Bohi kregen een behandeling onder de meest strenge veiligheids- en quarantainevoorschriften. Beide waren de eerste Europese ebolapatiënten die naar Europa werden teruggebracht.

Zondag besliste het Spaanse ministerie van Gezondheid nog dat de geestelijke het experimentele geneesmiddel ZMapp zou toegediend krijgen. ZMapp, een cocktail van drie antilichamen, wordt geproduceerd door een privaat laboratorium in de Verenigde Staten. Het werd tot aan de huidige ebola-uitbraak alleen getest op dieren.

Spanje was na de VS de tweede staat in het Westen die gezien de epidemie in West-Afrika een met de ziekte besmette onderdaan repatrieerde.

Uit een nieuwe balans van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO blijkt intussen dat het aantal dodelijke slachtoffers van de epidemie de kaap van duizend heeft overschreden. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content