Een belegd stokbrood bevat evenveel calorieën als een kleine friet met mayonaise

© istock
Marleen Finoulst
Marleen Finoulst Ondervoorzitter van SKEPP.

Weinigen beseffen dat belegde broodjes vermomde caloriebommen zijn.

’s Morgens hollen om je trein te halen, geen tijd om een boterhammendoos te bereiden, laat staan om een vers soepje in de thermoskan te gieten. Vervolgens tijdens de lunchpauze gauw een belegd broodje kopen. Het is voor velen dagelijkse kost, maar weinigen beseffen dat belegde broodjes vermomde caloriebommen zijn.

Stokbrood bevat meer calorieën dan gewone boterhammen. Bovendien verteert het veel sneller, zeker de witte variant, waardoor je gauw opnieuw honger krijgt en geneigd bent meer te eten.

Een ruim belegd broodje, zoals een smoske, een martino, een kip-curry of eentje met krabsla, bevat gemakkelijk meer dan 1.000 kcal. Dat is bijna de helft van wat je gemiddeld nodig hebt op een dag. Terwijl een lunch maximaal een derde van je dagelijkse caloriebehoefte zou mogen dekken.

Belegde broodjes zijn niet alleen dikmakers, ze zijn ook niet bijster gezond. Een belegd broodje wordt vaak royaal volgepropt met calorierijk beleg – je kunt er amper in bijten – waardoor het gemiddeld meer calorieën bevat dan drie bruine boterhammen met normaal beleg en één stuk fruit samen.

In veel broodjeszaken zijn de broodjes wit, te zout en te groot. Het gangbare formaat bevat ongeveer evenveel brood als drie, vier boterhammen, het beleg is dubbel (kaas én ham), het broodje zelf wordt flink beboterd en vaak nog afgewerkt met een kwak mayonaise. De luttele blaadjes sla en de enkele schijfjes komkommer en tomaat wekken de indruk dat zo’n belegd broodje gezond is, maar dat is zelden het geval. Ook niet de zogenaamde broodjes gezond.

Wie een gezondere versie wil, moet expliciet vragen naar bruin brood (dat bevat minder calorieën dan wit brood), geen boter en geen mayonaise. Kies bij voorkeur een mager stukje vlees of gerookte zalm en vermijd broodbeleg met mayonaise. Dat scheelt een flink stuk in calorieën..

Voorverpakte maaltijdslaatjes

Qua caloriegehalte moeten voorverpakte maaltijdslaatjes niet onderdoen voor belegde broodjes. Zulke slaatjes bevatten te veel vet en te veel zout, door de dressing of kaasblokjes die worden toegevoegd. Een maaltijdslaatje is wel gezonder dan een pak frieten, maar bevat minstens evenveel energie.

Partner Content