Ebola: eerste ‘eigen’ geval in de VS

Ebola: een ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Liberia © Reuters

In Dallas is een geval van ebola vastgesteld. In het verleden waren al enkele besmette personen naar de VS overgebracht voor behandeling, maar nu is voor het eerst iemand ziek geworden in de VS, en werd daarna pas ebola vastgesteld. De man in kwestie was uit Liberia naar de VS gereisd voor een familiebezoek.

Dat heeft Thomas Frieden, directeur van de Amerikaanse Centra voor Controle en Preventie van Ziektes (CDC), bekendgemaakt.

De man is opgenomen in een ziekenhuis in Dallas.

Hij was op 19 september vertrokken uit het West-Afrikaanse land Liberia en een dag later ogenschijnlijk gezond geland in de VS, waar hij op familiebezoek kwam. Hij was in Liberia niet betrokken bij de behandeling van ebolapatiënten.

Op 24 september werd hij ziek. Twee dagen later liet hij zich onderzoeken. De behandelende arts vond de griepachtige symptomen niet erg genoeg om hem te laten opnemen en stuurde hem weer naar huis. Op 28 september was de man zo ziek dat hij niet alleen gehospitaliseerd werd maar in quarantaine werd geplaatst. Hij verkeert in kritieke toestand.

Kort nadat de diagnose van ebola werd bevestigd, belegde Frieden een persconferentie.

Observatie

CDC gaat nu na welke contacten de patiënt had sinds de ziekte doorbrak. Hij verbleef in de VS bij familieleden, en zou behalve die familieleden weinig contacten hebben gehad. De contactpersonen zullen gedurende 21 dagen onder observatie staan. De ziekte breekt namelijk 8 tot uiterlijk 21 dagen na besmetting uit.

Vooraleer mensen ziek worden met ebola zijn ze niet besmettelijk, en nadien verloopt besmetting alleen via lichaamsvochten. De andere passagiers op de lijnvluchten die de man nam, moeten zich dus geen zorgen maken, zo benadrukte Frieden, “het risico dat ze door hem besmet werden is 0”.

De ebola-epidemie in West-Afrika heeft volgens de Wereldgezondheidsorganisatie al meer dan 3.000 levens gekost, ongeveer de helft daarvan in Liberia

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content