Dure robots nemen operatiekwartier over

© Belga

Chirurgische robots duiken steeds vaker op in het operatiekwartier. Ondanks de stijgende populariteit van robotchirurgie rijst de vraag of de hoge kostprijs van de technologie wel verantwoord is.

Een groeiend aantal chirurgen maakt gebruik van medische robots om operaties uit te voeren. De technologie, waarbij de chirurg de robot vanop afstand met een console bestuurt, gaat nog een stap verder dan kijkoperaties. Daarbij gaan artsen met behulp van een camera en smalle instrumenten patiënten via kleine incisies opereren. Kijkoperaties zorgden voor een grote vooruitgang in de medische wereld, want ze leiden tot minder complicaties, een sneller herstel en kleinere littekens dan een klassieke operatie. Dankzij robots kunnen chirurgen kijkoperaties met grotere precisie uitvoeren, wat nog betere resultaten zou opleveren.

Snelle opmars in België

De nieuwe technologie heeft echter een hoog prijskaartje. De aankoop van een robotsysteem kost een ziekenhuis zo’n anderhalf miljoen euro. Daarbij komt nog het jaarlijkse onderhoud en de aankoop van instrumenten om de robotarmen uit te rusten. Dat alles maakt een robotgeassisteerde ingreep veel duurder dan een kijkoperatie of een klassieke operatie. Weegt die meerkost wel op tegenover de voordelen die de techniek biedt in vergelijking met de huidige behandelingen? “Blijkbaar waren medische professionals en beleidsmakers snel overtuigd van de voordelen van de techniek want robotchirurgie kende een snelle opmars in België. Zo beschikt ons land, na de VS, over het grootste aantal robotsystemen per inwoner.” stelt master in de geneeskunde Bert Dhondt (Universiteit Gent).

Budget onder druk

Uit zijn masterproefstudie blijkt nochtans dat de snelle en brede invoering van robotchirurgie niet ondersteund wordt door wetenschappelijke studies die een duidelijk voordeel aantonen ten opzichte van de huidige behandelingen. Dhondt: “Het is nog niet bewezen dat robotchirurgie tot minder complicaties leidt of voor een langere overleving en een betere levenskwaliteit voor de patiënt zorgt.” De onderzoeker pleit voor bijkomend onderzoek om na te gaan voor welke ingrepen het gebruik van een robot een meerwaarde biedt. Voorlopig lijkt de techniek vooral nuttig voor ingrepen die moeilijk uit te voeren zijn via een kijkoperatie en dus nog via een klassieke, open operatie gebeuren. Dhondt: “Intussen blijft de vraag of zware investeringen in robotsystemen verantwoord zijn in tijden waarin het budget voor de gezondheidszorg zo onder druk staat.” (TE)

Bert Dhondt dingt mee naar de Vlaamse Scriptieprijs. Stuur ook jouw scriptie in om kans te maken op 2.500 euro en persaandacht voor je scriptie! www.scriptieprijs.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content