Doktersbezoek vanaf februari 2 procent duurder

© Thinkstock

De honoraria van de huisartsen en specialisten stijgen op 1 februari met 2 procent.

Dat zijn de ziekenfondsen en artsen overeengekomen. De sector moest van de regering 105 miljoen euro besparen. Die inspanning wordt dus deels gerealiseerd met een verhoging van de honoraria die onder de index van 2,7 procent blijft.

Het akkoord geldt tot eind 2014. Artsen die niet akkoord gaan mogen een ander tarief aanrekenen, maar zij genieten niet de voordelen die de geconventioneerde artsen krijgen. Zo komt er een jaarlijkse aanmoedigingspremie van 434 euro voor artsen die altijd de officiële tarieven aanrekenen.

Minder radiologie

De komende twee jaar zal ook aanzienlijk bespaard worden in de radiologie, in de klinische biologie en op technische verstrekkingen. Artsen en ziekenfondsen besloten onder meer om minder gebruik te maken van radiologie. Daarnaast wordt de telematicapremie voor de artsen beperkt en zal deze expliciet worden gekoppeld aan het effectief gebruik van het elektronisch medisch dossier.

Marc Justaert van de Christelijke Mutualiteit (CM) is tevreden met het gesloten akkoord. “Dit zijn verantwoorde besparingsmaatregelen die bijdragen tot een efficiëntere gezondheidszorg”, zegt hij. “De patiënt zal hier niets van voelen, noch in de prijs, noch in de kwaliteit van de zorg.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content