Dodelijk Mers-virus verspreidt zich steeds sneller

Het Mers-virus zorgt voor onrust © AFP
Trui Engels Journalist Knack.be

Het stijgende aantal Mers-infecties zorgt voor steeds meer ongerustheid bij de bevolking in Saoedi-Arabië en de Wereldgezondheidsorganisatie.

Het aantal gevallen dat met het Mers-virus is besmet in Saoedi-Arabië stijgt de laatste weken onrustwekkend snel. Ondertussen is het aantal dodelijke gevallen sinds september 2012 in het land opgelopen tot 92 en werd het virus al bij 313 mensen gediagnosticeerd, zo meldt Al Jazeera.

Het gevaarlijke coronavirus heeft bovendien al een dodelijk slachtoffer gemaakt in buurland Jemen. Ook in Maleisië stierf een maan door Mers. Hij was voordien op pelgrimstocht naar de heilige plaatsen van de islam in Saoedi-Arabië geweest.

Het dodelijke Mers-CoV (Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus) veroorzaakt griepachtige symptomen en kan tot nierinsufficiëntie en zware longontsteking leiden. Mers kan niet genezen worden en zowat een derde van de geïnfecteerden bezwijkt aan de ziekte.

Het virus verspreidt zich niet makkelijk van persoon tot persoon en volgens wetenschappers is het goed mogelijk dat het uit zichzelf uitsterft. Als het virus echter muteert kan het mogelijk wel sneller van mens tot mens overgaan.

Sars

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft internationale experts naar Saoedi-Arabië gestuurd om de situatie te onderzoeken. Wetenschappers tasten voorlopig in het duister over de plotse opstoot van het virus en maken zich zorgen over de verspreiding ervan, want het heeft nu ook de stad Mekka bereikt. In juli begint de ramadan en worden veel pelgrims verwacht in Mekka. Begin oktober worden er bovendien 2 tot 3 miljoen pelgrims verwacht in Mekka en Medina voor de jaarlijkse hadj.

De Saoedische minister van Gezondheid werd onlangs ontslagen nadat de dodentol van het virus bleef oplopen. Aan het Sars-virus, dat eveneens tot de coronavirussen wordt gerekend, waren tien jaar geleden rond de 800 mensen gestorven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content