Dik, verslaafd en depressief: de gevolgen van uitsluitend fastfood eten

© belga
Marleen Finoulst
Marleen Finoulst Hoofdredacteur Bodytalk en arts

‘Fastfood is niet vol te houden’, reageert hoofdredactrice van Bodytalk Marleen Finoulst op het junk-dieet van uw Knack.be-redactrice. ‘Het opgeblazen gevoel en de plakkerige mond tot braakneigingen toe, zijn pas het begin.’: 6 gevolgen van een uitsluitend fastfood-dieet.

Verslag van het Junk-dieet: dag 1dag 2dag 3

Vijf dagen lang bestaat het menu – ontbijt, lunch diner, drank en tussendoortjes – van uw Knack.be-redactrice enkel uit een hoop ongezond. Dat tot No Diet Day op 6 mei, waarop diëten van alle slag achterwege worden gelaten.

Gelukkig maar, zo blijkt uit een reactie op dat menu door Marleen Finoulst van het Belgisch Centrum voor Evidence-Based Medicine en hoofdredactrice van Bodytalk. ‘Fastfood is niet vol te houden’, meent ze.

‘Van er af en toe naar te grijpen – om de twee weken eens een pak frieten of een hamburger naar binnen werken – hoef je geen schadelijke gevolgen te vrezen voor je gezondheid. Maar dat is op voorwaarde dat je het combineert met gezonde en gevarieerde voeding’, aldus Finoulst. ‘Te veel fastfood is een ander verhaal. Het opgeblazen gevoel en de plakkerige mond van gesuikerde frisdrank tot braakneigingen toe waarover de redactrice getuigt, zijn pas het begin.’

Wat uitsluitend fastfood eten met je doet

Met andere woorden: te veel fastfood, of erger – zoals uw redactrice vijf dagen lang volhoudt – uitsluitend fastfood, heeft heel wat schadelijke gevolgen op de gezondheid, lijn en humeur, besluit Finoulst.

1. Je wordt dik

Hamburgers, frieten, pizza’s, chips en koeken bevatten meer suiker, vet en zout dan als je zelf je eten zou bereiden. Je wordt vanzelf dikker.

2. Het veroorzaakt diabetes

Gewichtsproblemen en de hoge concentraties aan vet en suiker vormen een aanslag op je insulinemechanisme en verdubbelen je kans op diabetes.

3. Je hebt nog meer honger

De vettige fastfood-maaltijden veroorzaken snel een verzadigd gevoel, maar dat ebt sneller weg dan na een gezonde maaltijd met vezelrijke groenten. Gevolg: sneller honger en nog meer eten.

4. Je hebt meer cholesterol in je bloed

Hoge inname van vet- en suikerrijk voedsel verhogen de cholesterolconcentratie in je bloed zeer snel. Net als de overtollige kilo’s, geraak je daar niet zomaar vanaf.

5. Het werkt verslavend

Waarom zoveel mensen zich telkens weer laten verleiden tot die caloriebommen, heeft mogelijk te maken met een chemische reactie in de hersenen. Vet, suiker en zout prikkelen het beloningssysteem in de hersenen waardoor we meer dopamine vrijzetten, een feel good-stofje. Hoe meer fastfood, hoe moeilijker het wordt om het verlangen naar die eet-kick te onderdrukken.

6. Je wordt depressief

Fastfood gaat snel tegenzitten. Studies tonen aan dat te veel fastfood een gevoel van onbehagen creëert en op je stemming weegt. In Frankrijk maakt een psychiater furore met het antidepressief-dieet, wat niet meer is dan evenwichtige, gevarieerde voeding.

Verslag van het Junk-dieet: dag 1dag 2dag 3

Partner Content