Depressie is grootste gezondheidsprobleem bij jongeren

Depressieve tiener © Thinkstock

Wereldwijd is depressie het grootste gezondheidsprobleem bij jongeren tussen de 10 en 19 jaar. Problemen bij tieners zijn vaak verbonden aan tabak, gebruik van drugs en alcohol, het oplopen van aids, de mentale gezondheid, voeding en seksualiteit en geweld.

Depressie is de hoofdoorzaak van ziekte en handicap bij jongeren tussen 10 en 19 jaar. Zelfmoord is de op twee na belangrijkste doodsoorzaak in de leeftijdscategorie. Dat staat te lezen in een rapport omtrent de gezondheid van tieners dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voorstelde. De organisatie baseerde zich op gegevens van 109 landen.

Problemen bij tieners zijn vaak verbonden aan tabak, gebruik van drugs en alcohol, het oplopen van aids, de mentale gezondheid en voeding, naast ook seksualiteit en geweld. Depressie is het grootste probleem in de leeftijdscategorie.

In 2012 overleden 1,3 miljoen tieners wereldwijd. De Wereldgezondheidsorganisatie wil met het rapport de aandacht vestigen op de problemen en stelt dat “de wereld niet genoeg aandacht besteedt aan de gezondheid van jongeren”. Depressie veroorzaakt de meeste ziektes en dat geldt voor tieners over de hele wereld.

De wereld besteedt niet voldoende aandacht aan de gezondheid van jongeren

Wereldgezondheidsorganisatie

Bij 10- tot 14-jarigen staat diarree op de tweede plaats qua doodsoorzaak, infecties op de vierde plaats. Overlijden bij of na de bevalling is, na zelfmoord, de meest voorkomende doodsoorzaak bij meisjes tussen 15 en 19 jaar, ondanks een sterke daling van deze doodsoorzaak in Zuidoost-Azië, het Midden-Oosten en Afrika.

Minder dan 1 op de 4 jongeren beweegt dagelijks voldoende. In sommige landen lijdt een derde van de jongeren aan obesitas. Drie keer zoveel jongens als meisjes sterven in het verkeer. De belangrijkste ziektes bij tieners zijn depressie, verwonding na een verkeersongeluk, bloedarmoede, aids, zelfverminking, rugproblemen, diarree, angst, astma en ademhalingsziekten. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content