De meest voorkomende nachtmerries en wat ze betekenen

© iStock

Het is binnenkort Halloween. De televisiezenders zenden dan massaal griezelfilms uit en de horrorclowns maken de straten onveilig. Je zou er voor minder nachtmerries van krijgen.

Toch is het niet zo dat Halloween een zogenaamd ‘seizoen van nachtmerries’ uitlokt. Nachtmerries hebben niets met het van oorsprong Amerikaans feest van Halloween te maken. Halloween valt toevallig samen met de wintertijd. De klok wordt dan een uur teruggezet en dat verstoort ons slaappatroon, aldus slaapexperts. Een gefragmenteerde slaap leidt tot een slechte slaapkwaliteit, waardoor de kans stijgt dat we mogelijk verontrustende beelden in onze slaap te zien krijgen.

Als we bovendien in ons wakkere leven worstelen met een emotioneel voorval, krijgen nachtmerries nog meer vrij spel. Er bestaan zelfs veel voorkomende nachtmerries zoals achterna gezeten worden, tanden die uitvallen en het net niet halen tot aan het toilet. Wat betekenen al die dromen? We zochten het uit aan de hand van onderzoek van psycholoog Ian Wallace die in zijn meer dan 30 jaar lange loopbaan meer dan 150.000 dromen interpreteerde.

De nachtmerrie waarin je je naakt in het openbaar bevindt

We beginnen met een klassieker. Je droomt dat je poedelnaakt over straat loopt, in de klas of op het werk zit. Weinigen zullen deze droom nog niet gehad hebben. Maar wat betekent het? Onze kleren zijn een manier om ons een bepaald imago aan te meten in de publieke ruimte. Naakt in het openbaar verschijnen in je dromen, geeft dus aan dat er zich in je wakkere leven een situatie voordoet waarbij je je kwetsbaar en angstig voelt. Deze droom zou vaak voorkomen bij mensen die net een promotie hebben gekregen, aan een nieuwe job beginnen of bekendheid beginnen te verwerven.

De nachtmerrie waarin je achtervolgd wordt:

Als je in je droom achtervolgd wordt door een bende, betekent dat dat je in je wakkere leven een schijnbaar onbereikbaar doel nastreeft waar enige frustratie mee gepaard gaat. Hoewel het een nachtmerrie is, bevat dit soort droom wel een positieve boodschap. Ze zet je aan om eindelijk een lang aanslepend probleem onder ogen te zien waar je al langer mee worstelt maar waarvan je niet goed weet hoe ermee om te gaan. Je loopt er met andere woorden van weg. De achtervolgers in je droom wijzen je op nog niet gerealiseerde doelen in je zoektocht naar voldoening. De droom is dus een duwtje in de rug om je persoonlijke ambitie te realiseren. Ze komt meer bij vrouwen voor dan bij mannen.

De nachtmerrie waarin je tanden uitvallen:

Over deze droom zijn de experts het niet eens. Volgens de een zijn je tanden een symbool van je zelfverzekerheid en kracht. Wanneer je deze droom hebt, is er dus een bepaalde situatie in je wakkere leven die ervoor zorgt dat je zelfvertrouwen wat minder groot is. Het beste is om je zelfzeker voor te doen, dan krijg je vanzelf weer meer vertrouwen. Anderen beweren dat de tanden een mislukte relatie vertegenwoordigen. Of misschien speelt seksuele frustratie een rol: voor vrouwen betekent de droom dat ze zwanger willen worden, mannen zijn op zoek naar seks.

De nachtmerrie waarin je net het toilet niet haalt:

De meest voorkomende nachtmerries en wat ze betekenen
© iStockphoto

Een toilet gebruiken we om te voldoen aan enkele van onze meest fundamentele noden. Het betekent dat er in je wakkere leven zich een situatie voordoet waarbij het een uitdaging is om duidelijk je noden uit te drukken. Je droom wil je dus iets zeggen: dat je meer aan jezelf moet denken dan aan de noden van iemand anders.

De nachtmerrie waarin je auto niet meer kan stoppen:

De oncontroleerbare auto vertegenwoordigt jouw weg naar een specifiek doel, maar geeft aan dat je in je wakkere leven het gevoel hebt dat je niet genoeg controle hebt over de situatie. In plaats van de situatie krampachtig te willen controleren, zou je de dingen wat meer moeten loslaten en naar je instincten te luisteren om het juiste pad te kiezen. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content