Pascale Naessens

‘De klassieke visie van Patrick Mullie heeft ons vandaag opgezadeld met het obesitasprobleem’

Pascale Naessens Pascale Naessens is auteur van verschillende kookboeken.

In een interview met Knack noemt voedingsdeskundige Patrick Mullie de visie van Pascale Naessens ‘baarlijke nonsens’. Naessens slaat in een opiniestuk terug. ‘Ik volg wetenschappers die veel zwaarder wegen dan Mullie.’

Een voedingsdeskundige die poseert met een dikke vette hamburger. Grappig, maar vooral een zielige schreeuw om aandacht. De spot drijven met de duizenden mensen die worstelen met een eetverslaving zal het obesitasprobleem niet oplossen. Uit de vele honderden mails die ik krijg van mensen die problemen hebben met hun voeding, van zowel mensen met obesitas als met anorixia, blijkt dat ik hen wel degelijk kan helpen. Hun dankbaarheid sterkt mij om op dezelfde weg voort te gaan.

De klassieke visie van Patrick Mullie heeft ons vandaag opgezadeld met het obesitasprobleem

Patrick Mullie gaat nu al een paar jaar tegen mij tekeer. In plaats van een boodschap te verspreiden die de mensen kan helpen verkiest de man om een persoonlijke rancune uit te vechten.

Hij schreef ooit het voorwoord voor mijn derde boek. Nu beweren dat hij niet goed wist waarover die boeken gingen, lijkt me wel een zwaktebod voor een wetenschapper. Meer zelfs. Na een lezing die ik gaf schreef hij me ooit letterlijk: ‘Je deed het heel goed, en ik heb er van genoten. Je presentatie zat goed, je hebt groot gelijk om geraffineerde koolhydraten aan te vallen.’

Nadien vroeg hij me om samen een boek te schrijven. Ik had intussen al drie boeken op mijn naam staan, dus de man wist perfect welke mijn visie was op voeding. Kennelijk kon hij zich daar toen helemaal in vinden. Maar uiteindelijk heb ik afgehaakt omdat ik zelf vond dat hij te veel aanhanger was van de klassieke visie die ons vandaag heeft opgezadeld met het obesitasprobleem.

Voeding in evolutie

Mag ik nog de wetenschappers volgen die ik geloof en die internationaal veel zwaarder wegen dan Mullie.

Mullie wil nu kost wat kost mijn ideeën over voeding onderuit te halen, maar hij vergeet dat voeding in evolutie is, dat er evenveel wetenschappers zijn die er een andere mening over hebben dan hij. Ik heb niets uitgevonden, ik volg de meest eminente internationale wetenschappers ter wereld.

Het niet mengen van koolhydraten gaat terug op de oude Chinese geneeskunde die de laatste jaren werd bevestigd door de topvoedingsdeskundige professor Dariush Mozzafarian die ik daarover interviewde. Mag ik nog de wetenschappers volgen die ik geloof en die internationaal veel zwaarder wegen dan Mullie. Ik volg Dariush Mozzafarian (Tufts Friedman School of Nutrition Science & Policy Boston) , Walter Willett ( Harvard) , David Ludwig (Harvard – Boston Children Hospital- obesitas warrior), Aseem Malhotra ( cardioloog UK ) Hanno Pijl ( Leiden) , Kris Verburgh (dokter, onderzoeker & auteur) en vele andere progressieve wetenschappers. Die ik hoger inschat dan Patrick Mullie.

De aardappel

Bovendien heb ik al tot in den treure herhaald dat het niet samen eten van geconcentreerde koolhydraten met geconcentreerde eiwitten een ‘methode’ is, een middel om meer groenten te eten en minder snelle koolhydraten, een steuntje om orde te scheppen in een chaotisch voedingsaanbod. Wie deze regel volgt zal automatisch gezonder en gevarieerder eten. En nooit een overladen maag hebben. Niet slecht hé.

Mullie is ook een fervente verdediger van de aardappel. Wie even surft naar de website van Harvard University en op zoek gaat naar ‘ The problem with potatoes’ die weet wel beter.

Ik begrijp dat Mullie gefrustreerd is omdat hij er niet in slaagt om met de intussen voorbijgestreefde voedingsdriehoek de bevolking gezonder te laten eten, maar dan raad ik hem aan om zijn huiswerk opnieuw te doen en niet tekeer te gaan tegen auteurs die er wel in slagen om mensen op een aangename manier gezonder te leren leven.

Maar ik wil hier geen wetenschappelijke discussie voeren. Ik ben geen wetenschapper, maar ik volg wel de wetenschappers. Mullie kennelijk niet. Hij geeft voortdurend slagen onder de gordel. In een boekje dat hij schreef over gezonde voeding had hij het over mij, niet zozeer over mijn recepten, maar wel benadrukte hij verschillende keren dat ik het allemaal alleen voor het geld zou doen. In een boekje over gezonde voeding nota bene. Die boodschap herhaalt hij nu al jaren in alle mogelijke media en de pers publiceert telkens weer die onzin. Pijnlijk. Ik begrijp dat hij gefrustreerd is dat hij maar 200 boekjes verkoopt, dat ik in de tijd niet met hem wilde samenwerken, dat hij er niet in slaagt om met de intussen voorbijgestreefde voedingsdriehoek de bevolking gezonder te laten eten, maar dan raad ik hem aan om zijn huiswerk opnieuw te doen en niet tekeer te gaan tegen auteurs die er wel in slagen om mensen op een aangename manier gezonder te leren leven. Mullie schoffeert niet alleen mij, maar vooral de duizenden mensen die zich beter voelen met mijn manier van eten.

Het ergst is nog dat de media, wanneer het over voeding gaat, kennelijk alleen Patrick Mullie aan het woord laten. Is dat omdat hij na elke vraag mijn naam vernoemt en op die manier aandacht wil krijgen? Ik hoop dat de pers in de toekomst bij het zoeken naar deskundige sprekers over voeding, verder zal kijken dan Vlaanderen, waar de ego’s belangrijk zijn en de buiken omvangrijk zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content