De Implant Files

© Christina Chung/ICIJ
Kristof Clerix
Kristof Clerix is redacteur bij Knack

Het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) schudt de medische wereld wakker met de Implant Files, een onderzoek naar het leed veroorzaakt door implantaten die slecht of zelfs helemaal niet getest zijn. In België nemen Knack, De Tijd en Le Soir deel aan het journalistieke speurwerk. In deze aflevering leggen we bloot hoe een rugimplantaat verbrokkelde in Belgische patiënten, hoe artsen nalaten om incidenten met implantaten aan de overheid te rapporteren, en hoe nauw de financiële banden zijn tussen de medische sector en de industrie.

– De afgelopen vijf jaar ontving de Belgische overheid duizenden incidentrapporten over implantaten zoals heupprotheses, pacemakers en hartpompen. Er vielen ‘hoogstwaarschijnlijk’ drie doden in België. Maar patiënten krijgen géén toegang tot die informatie. ‘Het gaat om rauwe gegevens, waarbij de causale link nog vastgesteld moet worden’, zegt het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). ‘De communicatie tussen het FAGG en de fabrikanten heeft bovendien een confidentieel karakter, en is ook in andere EU-lidstaten niet publiek. Wij willen het publiek ook niet onnodig bang maken. We gaan ermee akkoord dat het FAGG patiënten beter zou kunnen informeren. Helaas ontbreekt het ons aan middelen om dat te doen.’

De Implant Files

– Bij het FAGG werken 43 specialisten specifiek op implantaten. Bij het RIZIV gaat het om 9 mensen. Met andere woorden: slechts een vijftigtal overheidsfunctionarissen zien in België toe op de veiligheid van een half miljoen implantaten.

– In de VS zijn de incidentrapporten over implantaten wél publiek. Uit een ICIJ-analyse van de Amerikaanse MAUDE-databank, met data uit de hele wereld, blijkt dat medische hulpmiddelen gelinkt kunnen worden aan 1,7 miljoen gewonden en bijna 83.000 overlijdens wereldwijd. In bijna een half miljoen incidentrapporten uit die databank is sprake van heroperaties om implantaten te verwijderen nadat incidenten hadden plaatsgevonden. Of het incident het gevolg was van het falen van het implantaat, moet case per case bestudeerd worden.

Volg de komende dagen nieuwe onthullingen op www.knack.be/implantfiles

Partner Content