De Block: ‘Mijn zakken zijn dichtgenaaid’

Maggie De Block © Belga

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block wil huisartsen aansporen nog meer goedkoper voor te schrijven. Bijkomende besparingen op haar departement ziet ze echter niet zitten.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) start een voorlichtingscampagne om huisartsen aan te sporen nog vaker goedkopere geneesmiddelen voor te schrijven. Dat moet voor de patiënten een besparing van 15 miljoen euro per jaar opleveren en 30 miljoen euro voor de ziekteverzekering, stelde De Block zondag in De Zevende Dag.

Het voorschrijfgedrag van de huisartsen op het vlak van goedkope medicijnen is er al een pak op vooruitgegaan, liet de minister verstaan. In 2005 schreven ze nog 26 procent goedkopere medicijnen voor, terwijl dat vorig jaar zowat was verdubbeld tot 54 procent. Ze werken al “heel goed”, dixit De Block, maar toch wil ze dat de dokters nog meer goedkoper voorschrijven.

Twee regels en één uitzondering

In eerste instantie “zullen we hen dat vriendelijk en vrijblijvend” vragen, al is het altijd mogelijk de quota omhoog te laten gaan. Concreet zijn er twee regels en één uitzondering. De eerste regel bepaalt dat de huisarts een van de drie goedkoopste medicijnen moet voorschrijven. Als er meer dan drie medicijnen in die schuif zitten, hebben ze de keuze uit al die geneesmiddelen.

Een uitzondering geldt voor bijvoorbeeld chronisch zieken en ouderen, waarbij de minister aanhaalde dat sommige patiënten mogelijks in de war zouden kunnen geraken omdat het medicijn een andere vorm of kleur heeft. Dan mag de huisarts bij het vorige medicijn blijven.

Het geld dat de overheid bespaart door de maatregel, moet het mogelijk maken nieuwe geneesmiddelen terug te betalen, bijvoorbeeld een medicijn tegen Hepatitis C.

‘Mijn zakken zijn dichtgenaaid’

De Block is ook bereid binnen haar eigen departement middelen vrij te maken om voor de jeugdpsychiatrie deze zomer al maatregelen te nemen en meer crisisopvangbedden te creëren. Dat moet mee voorkomen dat opnieuw jongeren met ernstige psychiatrische problemen bij gebrek aan een geschikte opvangplaats de nacht in een politiecel moeten doorbrengen, zoals onlangs gebeurde.

Ze zal tijdens de begrotingscontrole vragen te mogen schuiven binnen de allocaties, zoals dat begrotingstechnisch heet. Wat die begrotingscontrole betreft, liet De Block duidelijk verstaan dat zij haar bijdrage al heeft geleverd en dat haar collega’s geen extra inspanningen bij haar moeten komen zoeken. “Ik heb mijn huiswerk gedaan. Ik stel voor dat mijn collega’s eens kijken hoe het met hun streefdoel staat”, luidde het. “Mijn zakken zijn dichtgenaaid.”

(Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content