De Block: elke provincie krijgt ADHD-specialist

Maggie De Block © Belga

Volgend jaar komt er in elke Belgische provincie een halftijdse expert die de diagnose en de behandeling van ADHD moet stroomlijnen. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) trekt er 390.000 euro voor uit.

Dat schrijven De Morgen en De Standaard.

“Die experts kunnen psycholoog of arts zijn. Zij zullen halftijds aan de slag gaan. Het ligt in de bedoeling dat zij huisartsen, leerkrachten en ouders informeren”, zegt Maggie De Block.

Het gaat om een eenjarig project. De experts moeten er mee voor zorgen dat zowel de diagnosestelling als de behandeling overal gestroomlijnd wordt, want vandaag zijn er nog te veel regionale verschillen in de aanpak. Daarnaast moeten zij ook de nieuwste inzichten over de aandachtsstoornis bijbrengen. De aanstelling van de ADHD-experts past in een groter plan voor een betere geestelijke gezondheidszorg voor kinderen en jongeren, waarvoor De Block in totaal 21,2 miljoen euro vrijmaakte.

Rilatine

Onder meer het voorschrijfgedrag rond rilatine is op een bizarre wijze divers.

De Morgen citeert professor huisartsgeneeskunde Jan De Maeseneer (UGent). “We weten al lang dat het voorschrijfgedrag in de provincies enorm uiteenloopt”. Vorig jaar bleek uit een studie dat amper 20 van de West-Vlaamse artsen 60 procent van de rilatine voorschrijft. Vooral in Kortrijk bleek relatine opvallend vaak verkocht te worden. Het aantal kinderen dat het middel er slikte, lag twee keer boven het landelijk gemiddelde. De Maeseneer: “Ligt het aan een hogere prestatiedrang? Aan hogere verwachtingen? Niemand weet het.”

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content