Combinatie van verluchten én ventilatiesysteem is gezonder

© iStock

Je huis verluchten en ventileren met een ventilatiesysteem maakt dat je minder wordt blootgesteld aan schadelijke verbrandingsproducten.

Verluchten én ventilatie verminderen de blootstelling aan kankerverwekkers. Dat merkte nucleairafvalverwerker NIRAS na een studie bij zo’n 300 baby’s en hun moeders.

Voor de zogeheten 3xG-studie verzamelden onderzoekers tussen 2011 en 2015 urinestalen bij vrouwen uit Dessel, Mol en Retie. Er werd onder meer nagegaan of zwangere vrouwen vaak werden blootgesteld aan kankerverwekkende stoffen zoals PAK’s of benzeen. “Uit de resultaten bleek dat moeders die roken twee keer meer PAK’s en benzeen in hun urine hebben”, klinkt het, “maar de onderzoekers ontdekten ook ruim een derde meer PAK’s in de urine van vrouwen die de dagen voordien met de fiets of te voet het drukke verkeer getrotseerd hadden.”

Ook binnen schadelijke stoffen

De schadelijke stoffen komen ook binnen voor, bijvoorbeeld door iets te laten aanbranden. De onderzoekers merkten echter dat wie vaak verlucht én een ventilatiesysteem heeft, tot een derde minder PAK’s in de urine heeft. “Dat is een opmerkelijk verschil met deelneemsters die alleen hun ramen openzetten of diegenen die alleen hun ventilatiesysteem aanzetten”, zegt VITO-onderzoeker Nathalie Lambrechts.

Ook de impact van fijn stof werd gemeten. Zo bleek dat hoge concentraties DNA-schade veroorzaken. “Maar ons DNA herstelt zich meestal vanzelf, zonder dat er gevolgen zijn voor de gezondheid. De resultaten van DNA-schademetingen bij de 3xG-moeders en hun baby’s waren laag en vergelijkbaar met andere resultaten uit Vlaanderen”, klinkt het.

De studie komt voort uit een programma voor continue gezondheidsmonitoring dat NIRAS uitvoert met de lokale partnerschappen STORA (Dessel) en MONA (Mol), als voorwaarde voor het aanvaarden van een grote nucleairafvalopslagplaats in Dessel. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content