Burn-out vanaf 1 september wettelijk erkend

Burn-out © Istock

Om een burn-out bij werknemers te voorkomen moeten bedrijven vanaf 1 september maatregelen nemen zoals sensibilisering en een meldingssysteem oprichten.

Bedrijven moeten vanaf 1 september maatregelen nemen om te voorkomen dat hun werknemers een burn-out krijgen. Dat schrijft De Morgen. Onder meer sensibiliseringscampagnes moeten hierbij helpen.

Voor de eerste keer komt het begrip burn-out voor in de Belgische wet. Bedrijven moesten eerder al maatregelen nemen om pesterijen, geweld en seksuele intimidatie op de werkvloer tegen te gaan. Nu komt daar dus ook een burn-out bij.

Depressie

Voortaan bundelt men deze risico’s onder de noemer: psychosociale risico’s op het werk. Deze omvatten een heleboel zaken die het welzijn van de werknemer kunnen verstoren en leiden tot onder meer hoofdpijn, hoge bloeddruk, gebrek aan motivatie en in het ergste geval tot depressie.

Bedrijven moeten de psychosociale risico’s voorkomen door risicoanalyses uit te voeren, personeel te sensibiliseren en een meldingssysteem te organiseren. Zo kan een werknemer op een neutrale manier aankaarten dat de druk hem of haar te veel wordt.

De werkgevers moeten hun arbeidsreglement voor 28 februari 2015 aanpassen aan deze nieuwe regelgeving. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content