Brusselaars mijden dokter

© Thinkstock

Zeventien procent van de Brusselaars brengt nooit een bezoek aan een dokter. Zesentwintig procent van de Brusselaars zegt omwille van financiële problemen een huisartsbezoek uit te stellen.

Brusselaars bezoeken minder vaak een dokter dan inwoners uit de andere delen van het land. Dat schrijft de krant Le Soir, op basis van een studie van het Riziv rond huisartsgeneeskunde in België.

Zeventien procent van de Brusselaars brengt zelfs nooit een bezoek aan een dokter: huisarts noch specialist. Dat is een pak meer dan het nationaal gemiddelde van 12 procent. Zij die wel een bezoek brengen aan hun huisarts, doen dat in Brussel gemiddeld zes keer per jaar. Op nationaal niveau is dat zeven keer
per jaar.

Maar liefst 26 procent van de Brusselaars zegt omwille van financiële problemen een huisartsbezoek uit te stellen. Dat is het dubbele van Henegouwen en drie keer meer dan de Limburgers.

Gemiddelde kosten gezondheidszorg

De Riziv-studie berekende ook de gemiddelde kosten van gezondheidszorg in België. Een patiënt die niet aan een chronische ziekte lijdt, kost jaarlijks gemiddeld 1.381 euro, waarvan 1.084 euro aan zorgverstrekking en 297 euro aan medicijnen. De patiënt betaalt daarvan ongeveer 185 euro (12 procent) uit eigen zak.

Bij een chronische ziekte loopt de kostprijs op tot gemiddeld 10.827 euro per jaar (9.564 euro voor zorgverstrekking en 1.263 euro aan medicijnen), waarvan 583 euro (5 procent) uit eigen zak. (Belga/SD)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content