'Borstvoeding moet opnieuw één van de normaalste dingen ter wereld worden'

03/10/17 om 10:00 - Bijgewerkt om 10:00

Bron: Belga

Kind en Gezin wil borstvoedende mama's als figuranten in de populaire cultuur brengen: op televisie, in populaire serie's, eventueel zelfs in praatprogramma's. De hoop is dat dit een mentaliteitswijziging op gang kan brengen.

'Borstvoeding moet opnieuw één van de normaalste dingen ter wereld worden'

© Belga

Naar aanleiding van de Wereldborstvoedingsweek lanceert Kind en Gezin "Borstfiguranten". Dat is een database voor producers en castingverantwoordelijken die een borstvoedende mama in hun productie willen.

Met het initiatief wil Kind en Gezin borstvoedende mama's als figuranten in de populaire cultuur brengen: op televisie, in populaire serie's, eventueel zelfs in praatprogramma's. De hoop is dat dit een mentaliteitswijziging op gang kan brengen, zodat ook in het dagelijks leven borstvoeding geven in de publieke ruimte als normaal wordt ervaren.

Delen

We missen eigenlijk Rubens vandaag. In zijn schilderijen heeft hij dat als heel vanzelfsprekend in beeld gebracht, maar dat zien we niet meer

Leen DuBois, Kind en Gezin

'We missen eigenlijk Rubens vandaag. In zijn schilderijen heeft hij dat als heel vanzelfsprekend in beeld gebracht, maar dat zien we niet meer', zegt Kind en Gezin-woordvoerster Leen DuBois. 'Blijkbaar was het in die periode iets heel normaal om borstvoeding te geven in publiek, en dat is een beetje verdwenen vandaag.'

De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan baby's tot zes maanden exclusief borstvoeding te geven. In Vlaanderen krijgt 77,8 procent van de baby's bij de geboorte borstvoeding, maar op 26 weken is dat nog maar elf procent. Dat komt onder meer omdat mama's dan weer gaan werken en meer buitenshuis komen, waardoor ze borstvoeding geven niet langer haalbaar achten. 'Daarom hopen wij eigenlijk dat als mama's zien dat andere mama's borstvoeding geven als ze boodschappen doen, ze makkelijker over de streep zullen getrokken worden om het langer vol te houden', aldus Du Bois.

Momenteel hebben al vijftien vrouwen zich aangemeld in de database. Maandag werd ook de website www.borstfiguranten.be gelanceerd. Daar vinden producers en castingverantwoordelijken alle moeders terug, en kunnen nog meer 'Borstfiguranten' zich aanmelden. Mama Iris Renty twijfelde alvast niet om zich samen met haar dochtertje van vier maanden in de database te laten opnemen. 'Ik hoop dat borstvoeding hierdoor als iets normaal wordt gezien, want nu is het helaas eerder een uitzondering. Mama's hoeven zich helemaal niet te schamen om hun kindje in het openbaar te voeden, want het is puur natuur.'

Het initiatief krijgt van bij de start meteen bijval. Zo hebben 'Familie', 'De Buurtpolitie', 'Zonen van Van As' en de Nederlandse-Belgische langspeelfilm 'De Dirigent' al opnames met Borstfiguranten gepland.

Onze partners