Blootstelling aan de zon is mogelijk ook schadelijk in het donker

© iStock
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Moeten we binnenkort ook zonnecrème gaan gebruiken in het donker na een dagje in de zon?

Blootstelling aan de zon kan schade veroorzaken in het dna van de huidcellen. Een deel van die schade, die tot zonnebrand en huidkanker kan leiden, gebeurt ook mogelijk na het zonnen, zegt een studie in het vakblad Science.

Verrassende element in het onderzoek is dat melanine de oorzaak van die ‘donkere schade’ is, dat is het pigment in de huidcellen dat huid en haar kleur geeft en normaal als een schild tegen ultraviolette straling werkt. Melanine doet dus zowel goede als slechte dingen, zegt professor Douglas Brash van de Yale University, die het onderzoek leidde.

Terwijl melanine de korte termijnschade van UV-blootstelling verhindert, gebeurt de tweede golf van schade net in cellen waar melanine aanwezig is. ‘Het is een soort chemie dat nog nooit eerder is gezien in mensen, en het is nogal cool. zelfs al is het schadelijk voor ons dna’, aldus Brash.

De ontdekking dat de meest ernstige schade aan huidcellen mogelijk in het donker gebeurt, biedt mogelijkheden voor een nieuwe ‘avondlotion’ die het risico op huidkanker vermindert. Wetenschappers beschouwen vitamine E en het conserveermiddel kaliumsorbaat als veelbelovende kandidaten om de huid te verzachten na een hete dag op het strand.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content