Bloedvoorraad in België staat op laag peil

. © getty

De bloedvoorraad in België staat momenteel op een laag peil.

Normaal moeten er elk jaar zo’n 500.000 bloedzakken ingezameld worden om aan de behoeften van de ziekenhuizen te voldoen. Sinds het begin van het jaar is het aantal bloedcollectes met 15 tot 20 procent gedaald en ligt het aantal annulaties door donoren bijna 15 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt het kabinet van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke

De effecten van enerzijds corona en anderzijds de griep zijn veelvoudig en hebben een invloed op de bloedvoorraad. De behoeften van de ziekenhuizen blijven wel constant en de kloof tussen wat er ingezameld wordt en de vraag van zorginstellingen wordt steeds groter.

De periode juli-augustus is altijd een delicate periode, maar doordat het peil van de bloedvoorraad al laag ligt, is de situatie volgens Vandenbroucke bijna kritiek.

Vandenbroucke brengt woensdagochtend een bezoek aan een donorcentrum van het Rode Kruis. Hier krijgt hij een korte rondleiding, waarna hij een oproep lanceert opdat mensen terug bloed gaan geven.

Partner Content