Bittere smaken antwoord op obesitasprobleem?

Toedienen van bittere smaken zou wel eens een oplossing kunnen zijn voor de groeiende obesitasepidemie.

Bittere stoffen zorgen immers voor samentrekking van het maagdarmstelsel, waardoor de maaglediging wordt vertraagd en er sneller een verzadigingsgevoel optreedt. Dat staat in het doctoraat dat Sara Janssen schreef aan de afdeling Gastro-enterologische Aandoeningen van de Faculteit Geneeskunde van de KU Leuven.

De resultaten van dierproeven werden bevestigd bij gezonde vrijwilligers. “Ook hier zagen we dat toediening van een bittere stof in de maag leidde tot een veel snellere verzadiging. We hebben er het raden naar hoe het proces verloopt, maar deze bevinding zou wel eens van nut kunnen blijken bij de behandeling van obesitas”, aldus Janssen in Campuskrant, het blad van de KU Leuven.

Ze stelde wel vast dat ghreline, een hormoon dat geproduceerd wordt in de maag en er voor zorgt dat we honger krijgen, hierin geen rol speelt.

Italiaanse gewoonte

“Deze vaststelling opent natuurlijk perspectieven. De Italiaanse gewoonte om een amaro te drinken voor de maaltijd – een bitter aperitief – is dus niet zo’n slecht idee. Het bittertje wekt de appetijt op door het vrijstellen van ghreline, maar behoedt ons anderzijds verder voor overeten. In de behandeling van obesitas zou je dat bitter aperitiefje kunnen vervangen door een zogenaamde bitterpil, maar dat is nog toekomstmuziek”, aldus Janssen. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content