Bijna helft hartaanvallen gebeurt mogelijk zonder symptomen

Een hartaanval kan zich ook voortdoen zonder dat we ons daar echt van bewust zijn. © iStockphoto

Een hartaanval herkennen we als iemand naar het hart grijpt, in ademnood is en in elkaar zakt, maar soms kan er ook van een zogenoemde ‘stille hartaanval’ sprake zijn. Ongeveer de helft van alle hartaanvallen gaat mogelijk onopgemerkt voorbij.

45 procent van de Amerikanen die een hartaanval krijgen, hebben dat niet beseft op het moment zelf. Dat blijkt uit een onderzoek bij 9.000 hartpatiënten in de periode tussen 1987 en 2013 door de ‘American Heart Association’ dat in het vakblad Circulation verscheen.

De patiënt kan zich misschien beroerd voelen, maar merkt niet dat het om iets ernstig als een hartaanval gaat. Zo denkt men bijvoorbeeld dat er een spier geforceerd is of dat het om een indigestie gaat. Anderen voelen een onverklaarbare vermoeidheid of een ongemak in de kaak, armen of bovenrug.

Hoewel de symptomen onbeduidend lijken, kunnen zulke ‘stille hartaanvallen’ evenveel schade aanrichten als hartaanvallen die meteen herkend worden. Dokters kunnen via een elektrocardiogram schade aan het hart waarnemen en vaststellen dat het om een hartaanval ging.

Het onderzoek wijst ook uit dat degenen met de stille variant drie keer meer kans hebben om te sterven aan een hartaandoening dan wanneer ze geen hartaanval hebben gehad. Mannen zouden er meer te maken mee krijgen, maar bij vrouwen is het dodelijker.

Geen behandeling

Omdat mensen niet beseffen dat ze een hartaanval gekregen hebben, volgt er vaak geen behandeling om een nieuwe hartaanval te vermijden. Toch zou volgens de onderzoekers dezelfde behandeling nodig zijn als bij de hartaanvallen met de gekende symptomen. “Dokters moeten ook de mensen die een stille hartaanval kregen, helpen te stoppen met roken, hun gewicht te verlagen en hun cholesterol en bloeddruk te controleren”, klinkt het.

Volgens de laatste cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie was hartfalen in 2012 wereldwijd verantwoordelijk voor 7,4 miljoen doden. Experts denken dat veel mensen sterven nadat ze eerder een hartaanval opgelopen hadden zonder het te weten.(RDC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content