Bijna 7 procent van Vlaamse werknemers wordt dagelijks gepest

Pesten op het werk © Istock

6,9 procent van de Vlaamse werknemers geeft aan dagelijks het slachtoffer te zijn van pestgedrag.

Bijna zeven procent (6,9 procent) van de Vlaamse werknemers zegt dagelijks het slachtoffer te zijn van pestgedrag. Dat cijfer verdubbelt nog eens op maandelijkse basis. Dat blijkt uit een onderzoek van Groep IDEWE, de Belgische Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk, in samenwerking met KU Leuven, in het kader van de Vlaamse Week tegen Pesten. Voor het onderzoek werden iets meer dan 3.000 werknemers bevraagd.

Opvallend: pesterijen komen vaker voor in stresserende werkomgevingen. Gestresseerde werknemers raken sneller uitgeput en zijn daarom een gemakkelijk doelwit. Bovendien gaan ze vaker normen en waarden overschrijden in een poging om hun stress te reduceren.

Weinig zelfvertrouwen

Collega’s die die schending van de gangbare normen niet aanvaarden, hebben daarmee meteen een aanleiding om pestgedrag te vertonen. Een aangename werkomgeving heeft een beschermend effect. Werknemers die zich gesteund voelen door collega’s en leidinggevenden, geven aan minder vaak het slachtoffer te zijn van pesterijen op de werkvloer.

Niet alleen de werkomgeving beïnvloedt hoe kwetsbaar werknemers zijn voor pesterijen. Ook persoonlijke factoren spelen een rol, bijvoorbeeld overgevoeligheid, weinig zelfvertrouwen en lage sociale vaardigheden. Een efficiënte preventie moet dus zowel rekening houden met de werkomgeving als met individuele kwetsbaarheidsfactoren, luidt het. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content