Beste kersenseizoen sinds jaren. Profiteer ervan!

Kersen zitten boordevol vitamine C en bevatten evenveel calorieën als hetzelfde gewicht aan appels.

Kersen zijn verkrijgbaar van juni tot september. De kleur varieert van geel (een ras waar commercieel geen vraag naar is) tot zwartrood, met daartussen diverse soorten rood.

Een kers weegt, afhankelijk van de soort, tussen 5 en 15 gram. Wereldwijd komen er elk jaar zowat 2 miljoen ton kersen op de markt. Turkije is de grootste producent, gevolgd door de VS en Iran. In Europa worden kersen ook op grote schaal geteeld in onder meer Italië, Spanje, Frankrijk en Griekenland. België produceert gemiddeld meer dan 4000 ton per jaar.

Voedingswaarde

Kersen zijn rijk aan koolhydraten, calcium, kalium en fosfor en ze bevatten ook vitamine C. Het anthocyaan is verantwoordelijk voor de rode kleur. In zure kersen zit meer anthocyaan dan in zoete.

Volgens verschillende studies heeft anthocyaan een antioxidante en ontstekingswerende werking en kan het ontstekingspijn verminderen (zoals van jicht of artritis). Een studie bij ratten gaf aan dat de consumptie van zure kersen het risico op obesitas, diabetes type 2 en hartziekten kan verkleinen.

Van kriekensap (met een hoge concentratie anthocyaan) gaan onderzoekers momenteel de mogelijke positieve effecten op het sporten na. Krieken bevatten ook melatonine. Er zijn aanwijzingen (twee kleine studies) dat het drinken van geconcentreerd kriekensap een positieve invloed kan hebben op slapeloosheid. Niet genoeg redenen om een medisch gebruik te verantwoorden, maar toch genoeg om het zich te laten smaken.

Clafoutis & co.

Kersen kunnen met siroop in glazen bokalen worden bewaard. Kersen en krieken worden ook in blik verkocht, al dan niet op siroop. Ontpitte kersen kunnen ingevroren of in de oven gedroogd worden.

Warme krieken zijn in heel wat streken een traditioneel gerecht met vleesbrood of gehakt. Kriekenconfituur, kersensap, kersenwijn en vooral kriekenbier zijn Belgische delicatessen. Kriekenlambiek, gemaakt van zure kersen, is een streekproduct.

In Frankrijk denk je meteen aan clafoutis, een gebak met kersen. Kirsch is een soort cognac, gedistilleerd uit gegist kersensap. In sommige landen zijn ook kersenconcentraat, gedroogde kersen en zelfs poeder en supplementen in de vorm van capsules te koop. De maraschino-kers is een gekonfijte versie, vaak gebruikt voor het garneren van gebak of cocktails. Met de Kroatische marasca-kers wordt traditioneel de maraschino-likeur gemaakt. Oorspronkelijk werden maraschino-kersen in die likeur bewaard. Ondertussen worden andere kersensoorten gebruikt en op industriële wijze gekonfijt.

Kies glanzende, stevige vruchten. Na het plukken kunnen ze niet verder rijpen. Ze kunnen slechts enkele dagen bewaard worden, idealiter in de koelkast. Kersen geraken gemakkelijk gekneusd en gaan daardoor sneller rotten. Om ten volle van hun aroma te genieten, laat je ze het best enkele uren op kamertemperatuur komen. Spoel ze en haal het steeltje er pas op het einde af. De pit kan je met een speciale ontpitter, een tandenstoker of ander scherp voorwerp via de kant van het steeltje uit de kers halen.

Elisabeth Goffin / Bodytalk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content