‘Belgische vrouw besmet met malaria vormt uitzondering’

Malaria © Istock

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen staat voor een raadsel: een bejaarde vrouw is met malaria besmet geraakt terwijl ze de afgelopen jaren niet gereisd heeft.

België heeft nog geen plan om exotische, invasieve muggen in ons land op te volgen, terwijl dat de volksgezondheid wel ten goede zou komen. Dat stelt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). De Standaard berichtte dat een 74-jarige vrouw malaria had gekregen, hoewel ze de afgelopen jaren niet had gereisd. Het WIV heeft geen uitleg over dat specifieke geval, maar benadrukt wel dat het om een uitzondering gaat.

Sebastien Daems, de woordvoerder van het WIV, benadrukte dat zo’n plan belangrijk is vanwege de klimaatopwarming en het feit dat reizen steeds gemakkelijker wordt. Ook reizen meer mensen naar tropische landen en komen daar ook steeds meer goederen vandaan, klinkt het. Momenteel wordt een dergelijk plan besproken op de interministeriële conferentie over volksgezondheid en milieu.

Geen risico op endemie

“Door een dergelijke surveillance kunnen we een betere inschatting maken van het risico voor de volksgezondheid”, aldus Daems. Via het vangen van muggen door specialisten kan de aanwezigheid van exotische, invasieve soorten op Belgisch grondgebied worden vastgesteld. Dat zou gebeuren op plaatsen waar een groter risico op die aanwezigheid bestaat, zoals havens, luchthavens en snelwegen. Buurlanden Frankrijk en Nederland beschikken over een soortgelijk plan.

Het WIV benadrukte nog dat gevallen zoals bij de 74-jarige vrouw uit Antwerpen, uitzonderlijk blijven en er dus geen risico op een endemie is. “Wel is het een gelegenheid om het belang zo’n plan te onderstrepen”, aldus nog Daems. (Belga)

Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content