België telt 2.554 defibrillatoren op openbare plaatsen

© Thinkstock

Er zijn in België 2.554 defibrillatoren geregistreerd die op een openbare plaats hangen.

Er zijn in België 2.554 defibrillatoren geregistreerd die op een openbare plaats hangen. Dat antwoordt de federale overheidsdienst Volksgezondheid op een vraag van het nieuwsagentschap Belga.

Een 22-jarige jongeman overleed op 22 juni tijdens een voetbalwedstrijd in Trois-Ponts, in de provincie Luik. Volgens de erbijgehaalde spoedarts had een defibrillator het leven van de jongeman kunnen redden.

Volgens de schepen van Sport en vice-voorzitter van de club was er nog geen defibrillator beschikbaar op de club, maar werd er al wel een aanvraag ingediend.

Een defibrillator is een apparaat waarmee men door het toedienen van een elektrische schok het hart van een bewusteloze patiënt kan laten stoppen met fibrilleren, waardoor het opnieuw in een normaal ritme wordt gebracht.

“De 2.554 defibrillatoren zijn toestellen die door het publiek gebruikt mogen worden en waarvoor geen opleiding noodzakelijk is”, zegt Jan Eyckmans, woordvoerder van de FOD Volksgezondheid. “Deze toestellen zijn eenvoudig in het gebruik, hebben een duidelijke handleiding en zijn beveiligd: als het toestel detecteert dat het niet om een hartprobleem gaat, dan werkt het niet”.

Levens redden

De toestellen hangen allemaal op plaatsen waar veel volk samenkomt (winkelcentra, concertgebouwen, grote bedrijfsterreinen, sporthallen, enz.). Het gebruik van het toestel door een omstaander kan het leven redden van een slachtoffer in afwachting dat de hulpdiensten arriveren.

Volledigheidshalve voegt de FOD Volksgezondheid er nog aan toe dat er daarnaast nog 585 defibrillatoren zijn, die deel uitmaken van de medische uitrusting van voertuigen van de hulpdiensten(ambulances, PITs en MUGs). Die mogen niet door het publiek gebruikt worden. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content