Bedrijven azen op informatie over uw gezondheid

© /
Ann Peuteman

Gezondheidsapps en allerlei toestellen om zelf je lichaamsfuncties te meten zullen ons op termijn wellicht gezonder maken. Maar daar moeten we wel een prijs voor betalen: onze privacy.

De twintig populairste gezondheidsapps delen hun informatie met maar liefst zeventig commerciële bedrijven. Ga er dus nooit van uit dat de gegevens die je met een mobiele app meet helemaal privé zijn. ‘We hebben nood aan een soort ethische commissie die bepaalt wat er met al die data mag gebeuren en die ook kwaliteitslabels kan toekennen’, zegt huisarts Peter Willems. ‘Het kan bijvoorbeeld niet de bedoeling zijn dat een bedrijf je folders voor relaxatiefauteuils stuurt als uit een meting blijkt dat je veel stress hebt.’

Ook verzekeringsmaatschappijen kunnen veel met die informatie aanvangen. In de Verenigde Staten, waar bedrijven de ziekteverzekering van hun werknemers betalen, hebben ze dat maar al te goed door. Zo monitort supermarktketen Safeway de gezondheid van zijn werknemers door middel van digitale armbanden. ‘Is er een probleem, dan wordt de werknemer in kwestie gestimuleerd om zijn gedrag aan te passen’, zegt onderzoekster Christel De Maeyer. ‘Als hij dat niet doet, moet hij zelf bijbetalen voor zijn ziekteverzekering. Het is niet ondenkbaar dat privéverzekeraars bij ons in de toekomst ook zo’n systeem opzetten.’

Het kan niet de bedoeling zijn dat een bedrijf je folders voor relaxatiefauteuils stuurt als uit een meting blijkt dat je veel stress hebt.

Peter Willems

Hogere verzekeringspremies voor ongezonde gewoontes

Vandaag al biedt verzekeringsmaatschappij Axa zijn Franse cliënten een gratis stappenteller en hartritmemeter aan. Moleculair oncoloog Koen Kas ziet daar alvast geen graten in. ‘Ik vind dat zelfs een goed idee’, zegt hij. ‘Zodra een parameter van de norm afwijkt, kan de verzekeringsmaatschappij je adviseren om iets aan je levensstijl te doen. In ruil zou je dan bijvoorbeeld een lagere premie moeten betalen.’ Maar het kan natuurlijk ook omgekeerd: verzekeraars kunnen besluiten om de premie op te trekken als je vasthoudt aan je ongezonde gewoontes.

Her en der beginnen ook werkgevers met meettoestellen te experimenteren. Supermarktketen Colruyt, bijvoorbeeld, liet zijn werknemers een tijdlang een digitale armband dragen om hun stress te meten. Daaruit bleek onder meer dat het heffen van de producten aan de kassa minder stress oplevert dan verwacht. ‘Als zo’n onderzoek zou aantonen dat sommige activiteiten wel voor meer stress zorgen, zou het bedrijf daar iets aan kunnen doen om zo het aantal burn-outs onder de medewerkers te verminderen.’ De keerzijde is wel dat de werkgever zijn personeel dan vergaand kan controleren. Op dit moment verplichten bedrijven hun werknemers niet om bepaalde apps te gebruiken, maar de vraag is hoe groot de druk is om het te doen. Wat als jij bijvoorbeeld de enige van de collega’s bent die de app niet gebruikt?

Het hele artikel over gezondheidsapps en meettoestellen leest u deze week in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content