Barbecue bevat twee keer zoveel ziektekiemen als wc-bril

© Reuters

Een barbecue bevat doorgaans meer dan twee keer zo veel ziektekiemen als een toiletbril, blijkt uit een Brits onderzoek.

Hygiëne-experte Lisa Ackerley stelde vast dat een doorsnee grill in de buitenlucht 1,7 miljoen microben per 100 vierkante centimeter bevat, zo schrijft de Daily Mail.

De barbecue heeft daarmee de meest vieze oppervlakte in de tuin, met 124 procent meer ziektekiemen dan een toiletbril. Die bevat er zo’n 760.000 per 100 vierkante centimeter. De tests werden uitgevoerd in opdracht van een merk van schoonmaakproducten op barbecues.

Hoge waarden van microben in de tuin kunnen wijzen op de aanwezigheid van schadelijke organismen en bacteriën zoals salmonella. Die kunnen ernstig braken of diarree veroorzaken indien ze de hamburgers en worstjes op de grill besmetten, waarschuwt Ackerley.

Ook gsm vuiler dan wc

De meeste huishoudens steken veel tijd in het proper houden van hun huis, maar vergeten dus om leefplekken die zich in de buitenlucht bevinden schoon te maken. “Om je familie gezond en veilig te houden, raad ik aan om zowel de tuinmeubelen als de barbecue te kuisen en desinfecteren voor gebruik”, klink het.

Niet alleen een barbecue telt meer ziektekiemen dan je wc-bril. Ook tapijten, toetsenborden, gootstenen, keukensponsjes en gsm’s zijn een bron van microben en vuiler dan de gemiddelde wc-bril. (AVE)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content