Apothekers in de problemen door verbod op plastic zakken

© Belga
Désirée De Poot

De Fransen hebben, net zoals in ons land, hele discussies gevoerd over een mogelijk verbod op plastic zakjes. Vooral een heel specifieke groep – de apothekers – had daarmee problemen.

In België wordt er nog over gedebatteerd, in Frankrijk is de maatregel al van kracht. Ondanks alle tegenkantingen is de plastic zak vanaf 1 juli in de ban geslagen. De Fransen hebben, net zoals in ons land, hele discussies gevoerd. Een heel specifieke groep – de apothekers – had een ander probleem:… de privacy.

Het plastic zakkenverbod geldt voor alle handelaars in Frankrijk. Sinds 1 juli zijn alleen nog kleine, bio-afbreekbare zakjes toegelaten. Alleen zijn die doorzichtiger dan de oude, stevige plastic zakken. De Franse apothekers hebben dan ook heftig geprotesteerd omdat zij argumenteerden dat een patiënt moet kunnen rekenen op privacy… ook als dat gaat om de geneesmiddelen die hij heeft gekocht. Vanzelfsprekend zijn er ook papieren zakken, maar – net zoals in ons land – werpen ook vele Fransen op dat die ook nefast zijn voor het milieu.

Lucratief terrein

De Franse minister van Ecologie, Ségolène Royal, erkent dat de alternatieven niet altijd voldoen. Daarom wil ze bedrijven die investeren in bio-afbreekbare en composteerbare verpakking, een incentive geven. Nu worden die verpakkingen immers voor 90 procent ingevoerd uit het verre oosten en als we weten dat Frankrijk alleen al goed is voor 12 miljard van die zakjes, dan is het een lucratief terrein dat open ligt.

In ons land stelt minister van Milieu Marie Christine Marghem voor alle draagtassen een “ontradende minimumprijs” te geven, die hoger ligt dan de 5 eurocent die je vandaag betaalt voor een plastic zakje in de supermarkt. Daarnaast wil ze lichte plastic zakken – minder dan 0,05 millimeter dik – verbieden die thuis niet tot compost kunnen worden verwerkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content