Alzheimerpatiënten remmen ziekte niet af door meer te bewegen

Annick Wellens
Annick Wellens Medewerker Weekend.be

Opnieuw onderzocht een studie of beweging alzheimer kan remmen of voorkomen. Daaruit blijkt dat het dementieproces niet vertraagt eenmaal het startte. Maar waarom niet?

Onderzoekers zoeken al een poosje naarstig naar oplossingen voor de ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. Een nieuw onderzoek dat de British Medical Journal publiceerde, beweert dat aërobe oefeningen en een fitnessabonnement alvast geen verschil maken eenmaal het dementieproces van start gaat. Hoewel men voldoende beweging en sport aanmoedigt om allerhande ziektes zoals obesitas en hart- en vaatziekten te voorkomen, redt het licht dementerenden niet plots van alzheimer.

Geen verbijsterende uitkomst

De studie toont geen baanbrekend resultaat volgens Bart De Strooper, alzheimerexpert: ‘Alzheimer is een ziekteproces dat soms al 30 jaar woekert voordat je beseft dat je het hebt.’ Onze hersenen zijn erg slim waardoor dementerenden niet meteen hinder ondervinden van hun ziekte. ‘Aangetaste hersengebieden die essentieel zijn voor het geheugen worden in de beginfase gerecupereerd door andere gebieden.’

Alzheimer luidt de laatste fase voor de hersenen in.

‘Dat maakt alzheimer zo moeilijk te detecteren in een vroegstadium,’ aldus De Strooper. En na het vroegstadium kan beweging of sporten niet meer baten. ‘Alzheimer kan je vergelijken met een terminale kanker. De aandoening luidt de laatste fase voor de hersenen in.’

Te korte periode

Het onderzoek ging aan de slag met 329 zeventigplussers die een lichte vorm van alzheimer hadden. Zij volgden twee keer per week een uur tot anderhalf uur gymsessies. Dat deden ze gedurende vier maanden. ‘Wat eigenlijk een veel te korte periode is om zulke conclusies te trekken’, verduidelijkt De Strooper.

Bij de laatste stap van de studie testten onderzoekers nogmaals de cognitieve beperking van de testpersonen. Die resultaten vergeleken ze met de resultaten van 165 ouderen die niet bewogen. Conclusie? Ouderen die sportten scoorden niet beter op hun tests dan de ouderen die niets deden. De groep sportende ouderen scoorde zelfs een beetje slechter dan de andere groep. Maar dat verschil was miniem en niet significant.

Al gebeurde het onderzoek niet naar behoren, sluit De Strooper zich wel aan bij de conclusie. ‘Middelmatig tot intensieve inspanning of krachttraining remt de aandoening alzheimer niet wanneer die eenmaal startte’, maar die is volgens hem nogal vanzelfsprekend.

Hart- en bloedvaten

Natuurlijk moet sport niet zomaar afgeschreven worden. ‘Lichaamsbeweging is wel goed voor hart- en bloedvaten wat op zijn beurt een gunstige invloed op de hersenen heeft’, verduidelijkt De Strooper. ‘Maar plots beginnen sporten wanneer dementieverschijnselen optreden, zal niet meer helpen.’ Bij de zeventigplussers die een tijdje aan krachttraining deden, verbeterde de fysieke gezondheid wel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content