Afschaffen winter- of zomertijd? Elk land beslist zelf

© ThinkStock

De laatste verplichte omschakeling naar de zomertijd in de EU zou op zondag 31 maart 2019 plaatsvinden. Daarna kiezen de lidstaten zelf of ze in de zomertijd of in de wintertijd willen leven.

In zijn jaarlijkse State of the Union kon Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker uiteraard niet voorbij aan het Europese thema dat de man in de straat de voorbije weken misschien wel het meest beroerde. Eind augustus had de Commissie immers al aangekondigd dat ze de omschakeling wou afschaffen en de lidstaten de keuze wil laten. Nu ligt er een concrete richtlijn op tafel.

De laatste verplichte omschakeling naar de zomertijd zou op zondag 31 maart plaatsvinden. Daarna zouden de lidstaten die permanent voor de wintertijd kiezen op zondag 27 oktober hun klok een laatste keer achteruit zetten.

Om die timing te halen, zouden de lidstaten en het Europees Parlement tegen maart hun fiat moeten geven. Tegen april zou elke lidstaat dan aan de Commissie moeten meedelen of haar inwoners voortaan in permanente zomer- of wintertijd zullen leven.

Het wetgevingsvoorstel van de Europese Commissie moet ervoor zorgen dat buurlanden hun eventuele aanpassingen coördineren om te vermijden dat het een rommeltje wordt in de EU.

Om de werking van de interne markt niet te verstoren mogen de landen daarna niet meer op eigen houtje seizoensgebonden tijden invoeren.

De zomertijd is in de vorige eeuw ingevoerd om energie te besparen, maar anno 2018 is dat argument echter grotendeels weggevallen. Bovendien klagen steeds meer burgers over de negatieve impact, meent de Commissie.

4,6 miljoen mensen reageerden deze zomer op een openbare consultatie van de Commissie. Daaruit bleek vorige maand dat 84 procent af wil van de halfjaarlijkse switch.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content