Volgens een rapport van de Verenigde Naties is het aantal doden ten gevolge van aids verleden jaar teruggedrongen tot 1,6 miljoen. In 2005 waren er nog 2,3 miljoen sterfgevallen. Er waren vorig jaar ook slechts 2,3 miljoen nieuwe hiv-besmettingen. Dat is een derde minder dan in 2001.

De terugval is het grootste bij kinderen. In 2012 waren er maar een kwart miljoen nieuwe besmettingen bij kinderen. In 2001 waren dat er nog een half miljoen. Volgens de onderzoekers is die terugval bij kinderen te verklaren door een betere toegang tot hiv-remmers.

Zonder zulke middelen kunnen mensen met een hiv-infectie het aidsvirus ontwikkelen. Tegen eind 2012 hadden bijna 10 miljoen mensen in ontwikkelingslanden als India, Oeganda en Zuid-Afrika toegang tot aidsremmende middelen. Die toename is te verklaren door een lagere kostprijs en een betere toegang tot de medicijnen.

Millenniumdoelstelling

Volgens de VN-organisatie UNAIDS komt de wereld stilaan dichter bij de millenniumdoelstelling om tegen 2015 de mondiale aidsepidemie in te dammen. De wereld kan zelfs verder gaan dan de doelstelling om wereldwijd 15 miljoen mensen op aidsremmers te krijgen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft haar richtlijnen aangepast, zodat nog meer mensen in aanmerking komen voor een behandeling.

Volgens het rapport is er wel maar weinig voortuitgang bij risicogroepen. De onderzoekers zeggen dat er meer moet worden gedaan om drugsverslaafden aan medicijnen te helpen. Daarnaast onderstrepen ze het belang van optreden tegen seksueel geweld tegen vrouwen. Ook die doelgroep is erg kwetsbaar voor hiv-besmetting. (YD)

Volgens een rapport van de Verenigde Naties is het aantal doden ten gevolge van aids verleden jaar teruggedrongen tot 1,6 miljoen. In 2005 waren er nog 2,3 miljoen sterfgevallen. Er waren vorig jaar ook slechts 2,3 miljoen nieuwe hiv-besmettingen. Dat is een derde minder dan in 2001.De terugval is het grootste bij kinderen. In 2012 waren er maar een kwart miljoen nieuwe besmettingen bij kinderen. In 2001 waren dat er nog een half miljoen. Volgens de onderzoekers is die terugval bij kinderen te verklaren door een betere toegang tot hiv-remmers.Zonder zulke middelen kunnen mensen met een hiv-infectie het aidsvirus ontwikkelen. Tegen eind 2012 hadden bijna 10 miljoen mensen in ontwikkelingslanden als India, Oeganda en Zuid-Afrika toegang tot aidsremmende middelen. Die toename is te verklaren door een lagere kostprijs en een betere toegang tot de medicijnen.Volgens de VN-organisatie UNAIDS komt de wereld stilaan dichter bij de millenniumdoelstelling om tegen 2015 de mondiale aidsepidemie in te dammen. De wereld kan zelfs verder gaan dan de doelstelling om wereldwijd 15 miljoen mensen op aidsremmers te krijgen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft haar richtlijnen aangepast, zodat nog meer mensen in aanmerking komen voor een behandeling.Volgens het rapport is er wel maar weinig voortuitgang bij risicogroepen. De onderzoekers zeggen dat er meer moet worden gedaan om drugsverslaafden aan medicijnen te helpen. Daarnaast onderstrepen ze het belang van optreden tegen seksueel geweld tegen vrouwen. Ook die doelgroep is erg kwetsbaar voor hiv-besmetting. (YD)