8 simpele voedingstips voor meer energie

Gezond ontbijt © Istock

De beste manier om vermoeidheid tegen te gaan is door gezond te eten. 8 eenvoudige tips.

1. Ontbijt

Een stevig ontbijt geeft voldoende energie om het eerste deel van de dag fris door te komen. Kies wel voor een gezond ontbijt met bijvoorbeeld fruit en groenten, een eitje, of volkoren brood. Wie ’s ochtends nog niet klaar is voor een stevig ontbijt, grijpt beter naar een vezelrijke snack onderweg dan naar suikerrijke koekjes.

2. Eet op geregelde tijdstippen

Als je steeds op hetzelfde tijdstip eet, weet je lichaam wanneer het de volgende maaltijd mag verwachten. Het hongergevoel wordt zo gelimiteerd en dat ondersteunt tegelijkertijd het energielevel. Probeer drie maaltijden per dag te eten en beperk het (ongezond) ‘snacken’ tussendoor.

3. Eet 5 porties fruit of groenten

Fruit en groenten zijn een essentiële bron van vitaminen, mineralen en vezels. Ons lichaam heeft die voedingsstoffen nodig om te kunnen functioneren. Probeer dagelijks minstens vijf porties binnen te krijgen. Dit kan in verschillende vormen: vers, ingevroren, gedroogd, of in de vorm van een sapje.

4. Zetmeel

Zetmeelrijke voeding zoals brood, pasta, granen en aardappelen zijn belangrijke energieleveranciers. Ongeveer een derde van wat we binnenkrijgen zou zetmeel moeten bevatten. Al zijn er wel verschillende soorten, kies bij voorkeur voor de volkoren varianten. Zij zorgen ervoor dat het energieniveau niet plots stijgt (en ook weer snel daalt), maar creëren stabiel niveau.

5. Suiker

Suiker is niet alleen slecht voor de tanden, u wordt er ook sneller moe van. Suikerrijke producten kunnen de bloedsuikerspiegel heel snel verhogen. De constante afwisseling van pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel zal u vermoeien in de loop van de dag. Suiker volledig bannen, is zo goed als onmogelijk. Houd het daarom bij voorkeur op natuurlijke suikers.

6. IJzer

Een tekort aan ijzer tast het concentratievermogen aan en maakt ons vermoeid. Eet daarom producten rijk aan ijzer zoals runds- en lamsvlees, bonen, tofu, eieren, noten en spinazie. Die voeding combineren met een hoog vitamine C-gehalte doet wonderen, omdat die vitamines de opname van ijzer bevorderen.

7. Frisdrank

Kijk uit met de inname van frisdrank en alcohol. Ze drogen het lichaam uit, en uitdrogingsverschijnselen komen overeen met vermoeidheid. Drink in plaats daarvan 6 tot 8 glazen water (of eventueel fruitsap of melk).

8. Eet voldoende, maar niet té veel

Eet niet te veel, maar ook niet te weinig. De gemiddelde man heeft zo’n 2.500 kilocalorieën per dag nodig, terwijl dat cijfer bij de gemiddelde vrouw op 2.000 ligt. Opgepast, we overschatten meestal hoe actief we zijn. (AVE)

Bron: NHS.uk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content