600 meer overlijdens in juli door hitte

Door de hitte zijn tussen 6 juli en 4 augustus 8,5 procent meer personen gestorven dan tijdens een ‘normale’ maand juli.

De hoge temperaturen in juli hebben zoals voorspeld hun sporen nagelaten in de overlijdensstatistieken. Op basis van de eerste prognoses verwacht het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) 8,5 procent meer overlijdens dan gedurende een ‘normale’ maand juli. Dat meldt de website van de Artsenkrant.

“Uitgedrukt in absolute cijfers komt die stijging neer op zo’n 600 extra overlijdens tussen 6 juli en 4 augustus”, vertelt dokter Daisy Tysmans van het WIV. De stijging is geen verrassing, gezien de langdurige hitte in 2013. Die werd gekenmerkt door een hittegolf, waarbij ook het Europese alarmpeil voor ozon werd overschreden.

8.344 sterfgevallen

“Op basis van die weergegevens was aanvankelijk gedacht dat we zouden afstevenen op een toename van zo’n 10 procent overlijdens. Die voorspelling is nu bijgesteld naar 8,5 procent. Voor een definitief bilan is het nog wachten tot we de data van alle steden en gemeenten binnen hebben. Gedurende een ‘normale’ maand juli overlijden er in ons land 7.744 mensen. Vandaag staat de teller bij het WIV al op 7.931 doden. Dat zal nog oplopen tot 8.344 sterfgevallen”.

Een normale maand wordt berekend door het gemiddelde te nemen van het aantal overlijdens in de maand juli tijdens de laatste vijf jaar. “Op die manier worden extremen uitgesloten. Voor een complete verklaring van deze stijging is het nog wat vroeg”. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content