5 dingen die u nog niet wist over amandelen

Amandelen © .
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Noten hebben heel wat gezonde troeven: ze bevatten gezonde vetten en zijn goed voor het hart. Toch zijn niet alle voordelen even gekend. 5 onbekende feiten op een rijtje.

1. Familie van de perzik

Amandelen, die we aanduiden als noten, zijn eigenlijk steenvruchten van de amandelboom. Die boom behoort tot ‘prunus’-familie. Ook kersenbomen, perzikenbomen en nectarinebomen vallen onder dezelfde categorie.

2. Caloriearme noten

Amandelen behoren samen met de cashew- en pistachenoten tot de caloriearmste noten. Van alle noten bevatten ze het minst verzadigde vetten. 30 gram amandelen is goed voor zo’n 160 calorieën.

3. Rauw of droog geroosterd zijn gezondst

De gezondste manier om amandelen te eten is rauw. Indien er op een verpakking vermeld staat ‘geroosterd’, gebeurt dit meestal in vet. Indien u ze toch geroosterd wilt u eten, kunt u best op zoek gaan naar ‘droog geroosterd’.

4. Amandelen verlagen bloedsuikerspiegel

Uit een onderzoek dat onlangs is verschenen in het voedingstijdschrift Journal of nutrition blijkt de olieachtige ‘noot’ helpt om de bloedsuikerspiegel te doen dalen na de maaltijd. Bovendien verlagen amandelen insulinepieken. Dit heeft tot gevolg dat je minder snel honger krijgt na een maaltijd.

5. Ideaal voor vegetariërs door calcium

Een handje noten is goed voor 10 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid calcium. Calcium is een onontbeerlijk mineraal dat nodig is voor vorming van botten en tanden en voor het doorgeven van informatie via de zenuwen.

Bron: The Huffington Post

Partner Content