4 op 10 Vlamingen ontevreden over slaap

SMS'en in bed © Istock

Een derde van de Vlamingen zegt in een enquête te kampen met slaapproblemen. Slaaptekort leidt niet alleen tot concentratiestoornissen, maar maakt mensen ook minder goed bestand tegen ziektes.

Een aanzienlijk deel van de Vlamingen zegt in een enquête die het ziekenfonds CM afnam bij 3.300 leden, niet tevreden te zijn over zijn of haar slaap. Een derde zegt met slaapproblemen te kampen. Omdat een slaaptekort niet alleen leidt tot vermoeidheid, maar ook concentratiestoornissen en prikkelbaarheid veroorzaakt en mensen minder goed bestand maakt tegen ziektes, komt CM nu met ‘een gratis slaaptest als gids naar een gezondere en betere slaap’. Dat meldt het ziekenfonds in een persbericht. ‘De cijfers baren ons zorgen’, zegt Griet Rummens, diensthoofd Gezondheidspromotie bij CM.

Computer

De Vlaming geeft zijn slaap een score van 6 op 10. Bij het opstaan voelt 41 procent zich niet uitgerust, 26 procent heeft overdag last van concentratieproblemen en 13 procent zit vermoeid achter het stuur van de wagen.

Drie kwart van de CM-leden die aangaven niet tevreden te zijn over hun slaap, voelt zich soms tot altijd de hele dag door vermoeid. ‘Onze agenda zit overvol’, zegt Rummens. ‘We zitten tot ’s avonds laat op onze computer te tokkelen. Maar ondertussen boet onze slaap erbij in. Een tekort aan slaap leidt niet alleen tot vermoeidheid, maar veroorzaakt ook concentratiestoornissen en prikkelbaarheid. Je bent ook minder goed bestand tegen ziektes.’

Slaapmythes

CM wijst op de vele slaapmythes die nog altijd bestaan. ‘Veel mensen denken dat alcohol helpt om beter te slapen’, zegt Rummens. ‘Een kwart van de Vlamingen drinkt nog minstens een glas alcohol een uur voor ze gaan slapen. Je zal misschien sneller in slaap vallen, maar ’s nachts ook veel sneller wakker worden.’

Door juiste informatie te geven, misverstanden tegen te gaan en concrete tips aan te reiken wil CM mensen op weg helpen. Er is ook een gratis, online slaaptest. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content