Gezocht m/v: ontslagnemend premier

© Belga

Het aangekondigde vertrek van premier Yves Leterme naar de OESO dreigt een nieuw laagje surrealisme aan te brengen op de Wetstraat.

De jongste verkiezingen liggen intussen al 458 dagen achter ons, maar een regering is er nog steeds niet. Als er tegen het vertrek van Leterme geen nieuwe regering aangesteld is, dan zal een nieuwe ontslagnemende premier gezocht moeten worden.

Normaal moet eerste vicepremier Didier Reynders (MR) de functie van regeringsleider opnemen. Maar de koning kan natuurlijk ook op zoek gaan naar een andere opvolger en die al dan niet formeel benoemen, verduidelijkten grondwetsspecialisten Johan Vande Lanotte (UGent) en Paul Van Orshoven (K.U.Leuven) woensdagochtend op de VRT-radio.

N-VA
De vorst kan op die manier ook de jongste stembusgang in rekening nemen, waarbij naast N-VA vooral de PS van formateur Elio Di Rupo als overwinnaar uit de bus kwam.

Maar ook dan heeft de vorst nog wat bewegingsvrijheid. “Theoretisch, maar ook hilarisch natuurlijk” kan de koning een nieuwe premier aanduiden en meteen diens ontslag aanvaarden met de vraag om de lopende zaken te behartigen, aldus Van Orshoven. Voordeel is dat er dan geen vertrouwensstemming nodig is in het parlement.

Primeur

Die stemming kan ook vermeden worden met wat informeler kunst- en vliegwerk. Zo kan de koning een andere minister uit de ontslagnemende ploeg vragen als primus inter pares de leiding op zich te nemen, dus zonder effectieve benoeming tot eerste minister.
Indien het ooit ook zo ver zou komen, dan is het in elk geval een nieuwe primeur voor ons land. “Maar als men nog lang voortdoet, dan gaan er nog nieuwigheden komen”, voorspelt Van Orshoven nog. “Want vroeg of laat sterft die regering uit.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content