Gewesten werken aan akkoord over betaald weggebruik

Voor het einde van het jaar wordt gemikt op een akkoord over een kilometerheffing en een wegenvignet.

De Vlaamse, Waalse en Brusselse regeringen willen voor het einde van het jaar een samenwerkingsakkoord afsluiten over de invoering van een kilometerheffing voor vrachtwagens en een wegenvignet voor personenwagens.

Dat hebben de drie minister-presidenten, Kris Peeters, Rudy Demotte en Charles Picqué, maandag afgesproken. Een werkgroep gaat zich over de technische aspecten buigen.

De drie gewesten willen dat de gebruikers meer bijdragen in het onderhoud en de aanleg van wegen. De Vlaamse regering wil tegen 2013 een kilometerheffing invoeren voor vrachtwagens. Vlaanderen wou dat samen doen met de andere gewesten én met Nederland, maar de nieuwe Nederlandse regering ziet een dergelijke heffing niet meer zitten.

Peeters kondigde daarop aan dat hij in samenwerking met Wallonië en Brussel wil doorzetten met de heffing. Wallonië van haar kant heeft het door Vlaanderen verlaten plan voor een wegenvignet nooit echt opgegeven.

De minister-presidenten Kris Peeters, Rudy Demotte en Charles
Picqué kwamen maandag tot een princiepsakkoord om parallel te werken aan het dossier van de kilometerheffing en dat van het wegenvignet. Ze hopen daarover voor het einde van het jaar een samenwerkingsakkoord af te sluiten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content