20 onvergetelijke quotes over de liefde

© IMAGEGLOBE
Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

Of het nu Valentijn is, of je zoekt inspiratie om die bijzondere persoon in je leven de liefde te verklaren. De liefde is nooit veraf. Laat je alvast inspireren door deze 20 onvergetelijke quotes over de liefde.

1. Ik wil met jou doen wat de lente doet met kerselaren. – Pablo Neruda

De Chileense dichter en Nobelprijswinnaar Pablo Neruda waagde zich regelmatig aan een gedicht over de liefde en met succes. Een van z’n bekendste gedichtenbundels is ‘Veinte poemas de amor y una canción desesperada’, of vertaald ‘Twintig gedichten over liefde en een lied over wanhoop’.

2. Liefde kijkt niet door de ogen, maar door de geest. – William Shakespeare

Deze man hoeft weinig introductie. Een van de meest invloedrijke schrijvers van Engeland heeft zoveel woorden en uitdrukkingen uitgevonden, dat hij ook heel wat citaten over de liefde op z’n naam mag schrijven.

William Shakespeare
William Shakespeare© Reuters

3. Dit is liefde: twee eenzamen die elkaar ontmoeten, beschermen en groeten. – Rainer Maria Rilke

Als een van de belangrijkste dichters in de Duitse taal, is de Tsjech Rainer Maria Rilke een grote inspiratiebron. Deze quote komt uit ‘Briefe an einen jungen Dichter’.

4. Om echt te kunnen genieten van vreugde, moet je iemand hebben om het mee te delen. – Mark Twain

De Amerikaanse schrijver Mark Twain, bekend van onder andere ‘The Adventures of Tom Sawyer’ en ‘The Adventures of Huckleberry Finn’, wordt overal ter wereld vaak geciteerd. Geen wonder dat hij ook in dit lijstje terechtgekomen is.

5. In de liefde gebeurt het paradoxale: dat twee wezens één worden, maar toch twee blijven. – Erich Fromm

De Duitse filosoof en psycholoog Erich Fromm bespreekt de verschillende vormen van liefde in z’n boek ‘Liefhebben, een Kunst, een Kunde’.

6. Een kus is een trucje dat de natuur ons gegeven heeft om te stoppen met praten wanneer woorden overbodig zijn. – Ingmar Bergman

Deze prachtige quote over de liefde komt van de Zweedse toneel- en filmregisseur Ingmar Bergman.

7. Alleen de waarheid kan het onrecht tarten. De waarheid of de liefde. – Albert Camus

De Franse filosoof en schrijver Albert Camus won ooit de Nobelprijs voor de literatuur. Hij liet zich ook enkele keren betrappen op een mooie uitspraak over de liefde.

8. Liefde is een veldslag, liefde is oorlog, liefde is opgroeien. – James Baldwin

Als sociaal criticus en zwarte schrijver in Amerika in de 20e eeuw, kreeg James Baldwin vaak af te rekenen met racisme. Toch bleef hij eeuwig optimistisch en schreef hij vaker over de liefde dan over racisme.

9. Naast liefde op het eerste zicht is er ook liefde op eerste aanraking. – Vladimir Nabokov

De Russisch-Amerikaanse schrijver Vladimir Nabokov was een van de grootste Engelstalige schrijvers van de 20e eeuw. Met ‘Lolita’ als hoogtepunt van z’n carrière, is het niet te verwonderen dat hij heel wat uitspraken over de liefde op z’n naam heeft staan.

10. Toen ik je voor het eerst zag, werd ik verliefd op je. En je glimlachte, omdat je het wist. – William Shakespeare

William Shakespeare kan zo vaak gequoot worden, dat we een volledig artikel aan hem kunnen wijden. Lees hier meer over Shakespeare’s erfgoed.

11. Ik wil alleen zeggen dat ik nooit zal vergeten hoe jij me alles vertelde, zonder iets te zeggen. – Tuxedomoon

De experimentele rockgroep Tuxedomoon uit Californië van Blaine Reininger had deze mooie quote in petto in het nummer ‘In a Manner of Speaking’.

12. Een onmogelijke liefde is de ware liefde. – Koos Van Zomeren

Dit citaat over de liefde komt uit de pen van de Nederlandse schrijver Koos van Zomeren.

13. Als men geheel binnengetreden is in het rijk der liefde, wordt de wereld, hoe onvolkomen ook, rijk en schoon. Want het bestaat uit niets dan uit gelegenheden om lief te hebben. – Sören Kierkegaard

Deze Deense filosoof wordt ook aanzien als de eerste vertegenwoordiger van het existentialisme. In z’n boek ‘Wat de liefde doet’ staat Sören Kierkegaard stil bij de oorsprong van de liefde en doet hij de eigenschappen van de liefde in het dagelijkse leven uit de doeken.

14. Er is altijd enige waanzin in liefde. Maar er is ook altijd een reden voor waanzin. – Friedrich Nietzsche

Als een van de meest invloedrijke moderne denkers heeft de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche talloze uitspraken gedaan. Deze quote over de liefde wilden we jullie niet onthouden.

15. Liefde is de sterkste van alle passies. Liefde valt tegelijkertijd het hoofd, het hart en de zintuigen aan. – Lao Tzu

De oudste uitspraak uit deze lijst. Voor de geboorte van deze Chinese filosoof moeten we terug naar de 6e eeuw voor Christus. Naast het stichten van het taoïsme, deed hij heel wat uitspraken die door anderen zijn neergeschreven.

16. Liefde is het antwoord, maar terwijl je op het antwoord wacht, stelt seks je een paar leuke vragen. – Woody Allen

Een van de grootste Amerikaanse filmregisseurs, met talloze films op de teller. De Joodse achtergrond, filosofie, New York en seks zijn vaak voorkomende thema’s in Woody Allens films.

Woody Allen
Woody Allen© REUTERS

17. Er is geen groter plezier dan lichamelijke liefde. – Plato

We konden evengoed een quote van Plato’s leraar Socrates nemen. Maar deze quote van de Griekse filosoof mocht niet ontbreken in deze lijst.

18. Een man die veilig zijn auto kan besturen terwijl hij zijn meisje kust, besteedt te weinig aandacht aan de kus. – Albert Einstein

Een synoniem voor intelligentie. Albert Einstein is een van de belangrijkste natuurkundigen uit de geschiedenis.

Albert Einstein
Albert Einstein© BelgaImage

19. Als jij honderd jaar wordt, dan wil ik honderd jaar min één dag worden. Dan hoef ik nooit zonder jou te leven. – Winnie de Poeh

’s Werelds favoriete knuffelbeer heeft ontelbare iconische quotes over liefde en vriendschap.

20. De grootste tragedie van het leven is niet dat mannen sterven, maar dat ze ophouden lief te hebben. – William Somerset Maugham

De Brit William Somerset Maugham is een meester-verhalenverteller met heel wat romans, toneelstukken, verhalenbundels in z’n portfolio. Deze quote komt uit ‘The Making of a Saint’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content