Gescheiden vrouwen: liever latrelatie dan samenwonen met nieuwe partner

Gescheiden vrouwen met nieuwe vlinders in de buik kiezen er vandaag de dag vaker voor om in een latrelatie te blijven dan te gaan samenwonen met de nieuwe partner.

Dat blijkt uit nieuwe gegevens van het onderzoeksproject ‘Scheiden in Vlaanderen’, een samenwerkingsverband tussen onderzoekers van vier universiteiten.

‘Vroeger was een latrelatie vooral een aanloop naar een samenlooprelatie’, stelt Inge Pasteels van het Centrum voor Longitudinaal en Levensloop Onderzoek van de Universiteit Antwerpen en projectcoördinator van ‘Scheiden in Vlaanderen’.

‘Recent merken we dat vooral vrouwen in die relatievorm blijven. Om problemen met de kinderen te vermijden, maar ook omdat samenwonenden vaak ook steunmaatregelen mislopen.’

Bij de groep die gescheiden is tussen 2001 en 2005 zien we dat 25,9 procent van de mannen en 28 procent van vrouwen single blijft. 10 procent van de mannen en 14 procent van de vrouwen zit in een latrelatie.

Wie scheidt, kiest sowieso vaak een nieuwe partner. Twintig procent van de groep mensen die tussen 1981 en 2005 scheidden, hadden op het moment van de scheiding al een andere partner. 45 procent van de mannen heeft binnen het jaar een nieuwe partner, bij de vrouwen is dat 46 procent. Bijna een kwart van de scheiders gaat binnen het jaar ook weer samenwonen. Na vijf jaar is dat al bijna zestig procent.

Van de mannen die tussen 1981 en 2005 gescheiden zijn, woont nu 67,25 procent samen met een partner. Bij vrouwen is dat goed 60 procent. Bij een kwart van de opnieuw samenwonenden lopen er ook twee of meer kinderen in huis rond.

Soms wordt het helemaal ingewikkeld. Van de mannen die scheidden tussen 1991 en 2000 heeft 7,7 procent al meer dan drie samenwoon- of latrelaties achter de rug.

In Vlaanderen woont een op de tien kinderen in een nieuw samengesteld gezin, een gezin dus waarbij ministens één ouder kinderen heeft uit een vorige relatie. Zestig procent van die nieuw samengestelde gezinnen faalt. (CG)

Deze week in Knack: hoe overleeft een relatie een nieuw samengesteld gezin?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content