Gerechtelijk onderzoek ronselaar Syriëstrijders afgerond

© ./

Een van de twee gerechtelijke onderzoeken naar Khalid Zerkani, één van de belangrijkste rekruteerders en ronselaars van Syriëstrijders in België, is afgerond.

Een van de twee gerechtelijke onderzoeken naar Khalid Zerkani, één van de belangrijkste rekruteerders en ronselaars van Syriëstrijders in België, is afgerond. De Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling heeft de bijzondere opsporingsmethodes die in het onderzoek gebruikt zijn, goedgekeurd en het federaal parket werkt nu aan haar eindvordering. Dat meldt het federaal parket.

Meerdere verdachten

Volgens het federaal parket zou Zerkani minstens tussen 2012 en begin 2014 jongeren gerekruteerd hebben om te gaan strijden in de Syrische burgeroorlog of jongeren die naar Syrië vertrokken, hulp geboden hebben. De man werd in de loop van de week van 21 tot 28 februari samen met twee andere verdachten opgepakt en aangehouden, bij een grootscheepse actie van de federale gerechtelijke politie, en zit sindsdien in de cel.

Onderzoeksrechter Bruyneel, die het onderzoek leidde, heeft het dossier korte tijd geleden afgesloten en overgemaakt aan het federaal parket. Dat federaal parket werkt nu aan zijn eindvordering, waarin het zal aangeven welke verdachten het precies voor de rechter wil brengen. Voorlopig wenst het federaal parket nog niet mee te delen hoeveel mensen het precies viseert.

Broers Akzinnay

De KI heeft alvast de zogenaamde BOM-controle uitgevoerd, waarbij wordt nagegaan of de speurders tijdens het onderzoek de wet op de bijzondere opsporingsmethodes hebben gerespecteerd. Volgens de KI was dat het geval.

Naast het dossier dat aan de KI is voorgelegd, loopt er nog een tweede gerechtelijk onderzoek naar de ronselpraktijken van Khalid Zerkani, namelijk dat waarin ook de broers Othman en Mohamed Akzinnay en hun schoonbroer Elias K. in verdenking werden gesteld. Ook de broers Akzinnay werden aangehouden bij de gerechtelijke acties tussen 21 en 28 februari maar nadien vrijgelaten. Elias K. werd toen weliswaar verhoord maar vrijgelaten onder voorwaarden. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content