Gerechtelijk jaar opent met pleidooi voor modernere justitie

© Belga

Op 1 september begint niet enkel een nieuw schooljaar maar ook een nieuw gerechtelijk jaar. Op die dag spreken magistraten van diverse hoven, balies en rechtbanken hun bedenkingen uit over het justitieel apparaat in wat een mercuriale wordt genoemd.

In zijn openingsrede bij de start van het nieuwe gerechtelijk jaar heeft de eerste voorzitter van het Hof van Cassatie, Ghislain Londers, ervoor gewaarschuwd dat het hoogste hof binnenkort wel eens met een achterstand zou kunnen kampen. De Gentse procureur-generaal stelde in zijn mercuriale een nieuw model voor strafrechtspleging voor en bepleit een snelle hervorming van justitie.
Jaar na jaar neemt het aantal zaken dat door Cassatie moet behandeld worden, toe. Dat dreigt vooral de behandeling van burgerlijke en sociale zaken in het gedrang te brengen, maar ook de behandeling van strafzaken zou er onder lijden. Het Hof van Cassatie slaagt er volgens zijn eerste voorzitter wel in om elk jaar ook meer arresten uit te spreken, maar die stijging is minder sterk dan die van het aantal nieuwe zaken. “Hier is een gevaarlijk keerpunt bereikt”, zegt voorzitter Londers. “Wanneer er geen maatregelen worden genomen, zal dit deficit zich in burgerlijke en sociale zaken vertalen in een verlenging van de doorlooptijd.

De Gentse procureur-generaal Frank Schins heeft bij de opening van het nieuwe gerechtelijke jaar dan weer de krachtlijnen van een volledig nieuw model voor de strafrechtspleging voorgesteld, in de hoop snel tot een echte vernieuwing van justitie te komen. “De nood aan een grondige en allesomvattende modernisering van het wetboek van strafvordering en van de rechterlijke organisatie is erg groot”, stelde Schins donderdag in zijn mercuriale in Gent.

Schins was bijzonder scherp in zijn analyse van de gerechtelijke achterstand en het uitblijven van de modernisering van justitie. “Een rondgang door de lokalen waar de strafdossiers liggen te wachten op de vaststelling van een datum waarop het hoger beroep kan worden behandeld, is ronduit ontmoedigend. Het kan niet langer getolereerd worden dat strafzaken met een enorme impact op het maatschappelijk leven zonder meer de mist ingaan, stelt Schins. “Dergelijke situatie is justitie onwaardig, ondermijnt het gezag van de strafrechter, versterkt het gevoel van straffeloosheid en doet het gebrek aan vertrouwen in het gerecht slechts toenemen.” (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content