Gerechtelijk BHV: onderhandelaars uiteen in ‘gespannen sfeer’

Ook vrijdag zijn de acht onderhandelende partijen er niet in geslaagd het eens te raken over de splitsing van het gerechtelijk arrondissement BHV. Zaterdag zetten ze hun discussie voort.

Ook vrijdag zijn de acht onderhandelende partijen er niet in geslaagd het eens te raken over de splitsing van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. Ondanks een vergadering van meer dan 13 uur kwam er geen witte rook uit de schouw van de Wetstraat 10.

Formateur Elio Di Rupo en CD&V, Open VLD, SP.A, Groen!, PS, MR en CDH braken rond 1 uur vannacht hun discussie af. Zaterdagnamiddag zetten ze die voort. Dat melden de woordvoerster van de formateur en andere onderhandelende partijen.

De vergadering verliep vrijdagavond naar verluidt bijzonder gespannen.

Muurvast

De Franstaligen wijzen vooral CD&V-voorzitter Wouter Beke met de vinger. Die zou op een bepaald moment overigens boos zijn weggelopen en zijn koelbloedigheid hebben verloren. Pas na een half uur zou hij zijn teruggekomen.

Sommige Franstalige partijen verwijten de Vlaamse christendemocraten terug te komen op een principeakkoord dat de acht partijen naar aanleiding van het akkoord over de splitsing van de kieskring BHV afsloten over het gerechtelijk arrondissement. Toen zou zijn afgesproken dat de Franstaligen in Halle-Vilvoorde geen rechten zouden verliezen en dat dit in de grondwet en een bijzondere wet zou worden ingeschreven. Voor de Franstaligen kan er geen sprake van zijn dat hun taalgenoten rechten verliezen.

Hoe het nu verder moet, is niet duidelijk. Indien er geen akkoord kan worden bereikt over dit dossier, komt ook het akkoord over de splitsing van de kieskring BHV op losse schroeven te staan.

Planning

Ook dreigt door de aanslepende discussie over het gerechtelijk BHV de planning van de onderhandelaars in de war te raken. Bedoeling was volgende maandag de begroting al beginnen aan te pakken, maar of dat nog gaat lukken, is de vraag.

Vooraleer het communautair luik kan worden afgerond, dienen de acht partijen het immers ook nog eens te raken over de overdracht van bevoegdheden en het luik inzake politieke vernieuwing. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content