Gérard Deprez (MR): “Grote staatshervorming komt er nu wel”

© Belga

Er valt met Bart De Wever te praten en de Franstaligen hebben ook geen andere keus, zegt MCC-voorzitter Gérard Deprez.

Na de federale verkiezingen van 2007 zei u in Knack: er komt geen grote staatshervorming. Komt die er nu wel?

DEPREZ: Zonder enige twijfel. Want als het ditmaal niet lukt, weet ik echt niet wat ons bij de volgende verkiezingen te wachten staat.

De Franstaligen moeten dus een communautaire deal maken met de N-VA, in weerwil van de zalvende taal van haar leider een openlijk separatistische partij?

DEPREZ: De Wever zal niet alleen aan tafel zitten. Hij zal rekening moeten houden met Vlaamse partners die een stuk minder radicaal zijn. Maar uit wat ik heb gehoord, leid ik af dat Bart De Wever een man is die zichzelf in de hand kan houden. Hij zegt dat hij zijn einddoel geleidelijk en op een democratische manier wil bereiken. Welnu, met zo iemand kunnen we praten.

Willen we niet afstevenen op de grote clash, dan moeten de Franstaligen onder ogen zien dat de N-VA incontournable is, en Bart De Wever benaderen als de ernstige politicus die hij is. Je kunt de leider van de grootste partij in de Kamer toch niet wegzetten als een nietsnut of een delinquent?

De Wever is een democraat die een belangrijk stuk van de Vlaamse publieke opinie vertegenwoordigt. Als de Franstaligen correct met De Wever omgaan, zal hij zich ook correct opstellen.

Door het extreemrechtse, bijna fascistische stempel van het Vlaams Belang konden de Franstaligen die partij ook gemakkelijk diskwalificeren op institutioneel vlak. Maar dat kunnen ze met de N-VA niet maken.

(HRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content