Gennez wil geen regering zonder N-VA

De voorzitster van de SP.A reageert daarmee op de vraag naar duidelijkheid van N-VA-voorzitter Bart De Wever.

‘Bart, voor de zoveelste keer, niemand gaat een regering vormen zonder jou’. Dat heeft SP.A-voorzitster Caroline Gennez zondag gezegd tijdens de nieuwjaarsreceptie van haar partij.

Gennez stuurde de bal terug naar N-VA-voorzitter Bart De Wever, die zaterdagavond om duidelijkheid had gevraagd. Partijen die voort willen zonder de N-VA, moesten dat maar eens klaar en duidelijk zeggen. ‘Wie ons kwijt wil, moet het zeggen’, aldus De Wever.

Maar volgens de SP.A-voorzitster is een federale regering zonder de N-VA geen optie. Volgens haar is het aan de N-VA zelf om duidelijk te maken of ze wel in een regering wil of niet. ‘Als de N-VA om interne of historische redenen niet wil, kan of durft in een regering stappen, dan zal ze dat zelf moeten zeggen’, aldus Gennez.

Volgens haar wil De Wever een communautair akkoord sluiten, maar moet hij durven ‘springen’ om een compromis te bereiken.
Volgens Gennez liggen alle puzzelstukken voor een akkoord klaar.
‘De problemen zijn moeilijk, maar niet onoplosbaar’, aldus de SP.A-voorzitster.

‘Betrokkenheid beter dan onverschilligheid’

In De Zevende Dag (Eén) verklaarde Gennez zondag te hopen dat de week vanaf 24 januari de week van de grote doorbraak wordt. ‘Laat ons de puzzel afmaken. Laat ons het opbod stoppen. Laat ons de hervorming doorvoeren waar zoveel mensen zitten op te wachten’.

Voor de SP.A moet de ‘kiezel van B-H-V uit de politieke schoen’ gehaald worden, maar moet de staatshervorming ook sociaal zijn en niet alleen de regio’s, maar ook de federale staat versterken.

De SP.A-voorzitster toonde begrip voor de mensen die zondag in Brussel opstappen uit protest tegen de politieke impasse. ‘De
betogers tonen betrokkenheid en betrokkenheid is altijd beter dan
onverschilligheid. Wij politici moeten dat signaal oppikken’.

Gennez gaf een pluim aan koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A); die volgens haar de laatste maanden als ‘een echte flandrien’ heeft gewerkt om tot een akkoord te komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content