Gelijkekansencentrum: ‘Geen sprake van racisme bij Zwarte Piet’

© REUTERS

Het gebruik van de figuren Sinterklaas en Zwarte Piet is geen strafbare vorm van racisme of een wettelijk verboden vorm van raciale discriminatie, zegt het Interfederaal Gelijkekansencentrum. Het Centrum is wel voorstander van een constructief maatschappelijk debat rond het sinterklaasfeest.

Het Centrum stelde zich de vraag of het gebruik van de figuur Zwarte Piet in strijd is met de antidiscriminatie- en/of antiracismewetgeving. Dat is niet zo, luidt het: ‘De strafbepalingen vervat in de artikels 20 en 21 van de Antiracismewet van 30 juli 1981 vereisen immers een “bijzondere opzet”, en dat is hier niet het geval. Dat zou wel zo zijn wanneer een concrete uitbeelding van Sinterklaas en Zwarte Piet gepaard zou gaan met strafbare racistische uitspraken of handelingen. Het burgerrechtelijke discriminatieverbod op grond van onder meer huidskleur (artikel 12 van de Antiracismewet) zou alleen van toepassing zijn als een persoon feitelijk benadeeld is door het sinterklaasfeest, wat evenmin het geval lijkt.’

Debat

Het Centrum pleit er wel voor om de discussie rond het sinterklaasfeest om te vormen tot een constructief maatschappelijk debat.

‘Een debat over de manier waarop we dat oude volksgebruik in de toekomst vormgeven. Daarbij roepen we op om de figuur van Zwarte Piet in elk geval anders voor te stellen dan een domme, ondergeschikte of gevaarlijke zwarte man – waardoor al dan niet gewild stereotypen over zwarte personen in stand worden gehouden.’

Discussie

In Nederland woedt sinds vorig jaar een hevige discussie rond het al dan niet racistische karakter van het gebruik van zwarte pieten. In die mate zelfs dat de burgemeester van Amsterdam beslist heeft dat een deel van de pieten tijdens de sinterklaasintocht dit jaar in zijn stad niet met volledig zwart geschminkt gezicht zullen meedoen aan het evenement, maar slechts met roetvegen op het verder ‘ongeschminkte’ gezicht. Ook zijn alle pieten tijdens de intocht op 16 november ontdaan van oorringen en dik rood geschminkte lippen en vervullen ze geen rol van onderdanige knecht. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content